Hopp til innhold

Godtar ikke at hestene fjernes

Omstridt hesteeier nekter å fjerne de 12 hestene sine etter pålegg fra Mattilsynet, men vil heller avlive dem.

Bunes gård

Hesteeieren på Bunes gård må avvikle hesteholdet innen 14. november, ellers vil Mattilsynet hente hestene.

Foto: Marita Andersen / NRK

Det står påstand mot påstand i konflikten rundt hesteholdet ved omstridte Bunes gård i Tromsø.

Konflikten har vart i om lag ti år, og etter hvert som inspeksjoner og krav fra Mattilsynet har kommet oftere og oftere, har situasjonen tilspisset seg.

Forholdene på gården har vært mye omtalt i media både lokalt og nasjonalt, og saken ble også tatt opp i Stortingets spørretime.

Det toppet seg da Mattilsynet tirsdag vedtok at hesteeierne ikke får eie og stelle de 12 hestene på gården, og at de må fjernes.

– Hesteholdet må avvikles fordi det har vært gjentatte brudd på pålegge som vi har gitt. Og vi ser at dyreeier ikke klarer å få dyreholdet innenfor det regelverket, og det har vi dokumentert over tid, sier regiondirektør i Mattilsynet, Torkjell Andersen til NRK.

Omstridt hesteeier nekter å fjerne de 12 hestene sine etter pålegg fra Mattilsynet, men vil heller avlive dem.

Hesteeieren får kritikk fra Mattilsynet for dårlig hestehold. Foto: Marita Andersen, NRK.

Føler seg forfulgt

Nå svarer hesteeier Ingeborg Dybwad Ryeng med å reise sak mot det offentlige, fordi hun føler seg forfulgt og trakassert.

– Jeg møter dem i rettssalen før eller senere. Spørsmål er når det vil skje. Jeg håper å få renvasket meg selv, familien min og gården, sier hun til NRK.

– Hva gjør dere med hestene som Mattilsynet krever må fjernes innen 14. november?

– Hvis vedtaket opprettholdet, så kommer vi til å avlive alle hestene. Ingen av hestene våre skal omplasseres, sier hun.

Kravene og kritikken fra Mattilsynet går både på manglende fôring og generelt stell av de 12 hestene. Likeså av den alminnelige standarden på stallbygningene, og fravær av brannvarslingsanlegg.

Skylder på dårlig tid

At frister ikke er overholdt, og at gården ser ut som den er i dårlig stand, har bare ei forklaring:

– Vi har hatt lite tid til å rette opp. Det kan vi takke Mattilsynet for de mange vedtakene og rapportene som vi må svare på, sier hun.

Sakens mange beskyldninger og pikante detaljer, omfattende offentlighet og lange behandlingstid, gjør at begrepet farse er nærliggende. Men det avviser Mattilsynet.

– Vi har fulgt opp dyreholdet tett. Og nå tar vi i bruk vårt kraftigste virkemiddel som er aktivitetsnekt, sier han.