Hopp til innhold

Mattilsynet nekter hestehold på omstridt gård

Mattilsynet griper inn og vedtar aktivitetsnekt for Bunes gård i Tromsø.

Bunes gård

Hesteeieren på Bunes gård må avvikle hesteholdet innen 14. november, ellers vil Mattilsynet hente hestene.

Foto: NRK

Eierne av gården på Kvaløya i Tromsø kommune fikk 16. oktober i år varsel om at Mattilsynet kom til å sette ned foten dersom ikke forholdene for hestene på gården ble bedret.

– Har fått mange muligheter

Bakgrunnen for varselet var at Mattilsynet mente det var tilstrekkelig dokumentert at de ansvarlige ikke klarer å få til en drift som tilfredsstiller regelverket og hvor dyrene har det godt.

Forholdene på gården har vært mye omtalt i media både lokalt og nasjonalt, og saken ble også tatt opp i Stortingets spørretime.

– Hesteeier har fått mange muligheter til å ordne opp, men Mattilsynet kan ikke se at de nødvendige forbedringer har blitt gjort, sier regiondirektør i Mattilsynet, Torkjell Andersen.

Hesteeier hadde frist til fredag 26. oktober med å komme med innsigelser på varselet, og det kom inn én innsigelse.

– Vi har vurdert innsigelsen fra hesteeier, men det inneholdt ingen opplysninger som endrer vår vurdering av saken. Hesteholdet er ikke innenfor kravene som stilles i regelverket.

– Nødvendig av hensyn til dyrene

Mattilsynet vedtok derfor tirsdag aktivitetsnekt for Bunes gård på Kvaløya i Tromsø kommune.

– Det er beklagelig at vi nå må gå til et så alvorlig skritt som aktivitetsnekt, men det er nødvendig av hensyn til dyrevelferden. Det innebærer at hesteholdet må være avviklet innen 14. november. Dersom hesteeier ikke selv avvikler hesteholdet innen fristen, vil Mattilsynet hente hestene, sier regiondirektøren.

Hesteeier Ingeborg Dybwad Ryeng slår tilbake og mener at Mattilsynet ikke har grunnlag for å nekte henne og ha hester på gården.

Vil ikke følge pålegget

– Mattilsynet har ikke grunnlag for å fatte et slikt vedtak, og vi er derfor i kontakt med advokaten vår om hva vi skal gjøre videre. Jeg reagerer spesielt på saksbehandlingen til Mattilsynet som jeg mener har vært alt annet enn ryddig, og jeg mener også at saksbehandlere har vært inhabile. Tilsynet har fattet vedtaket på bakgrunn av en sakshistorikk som ikke er korrekt, sier hun til NRK.

– Skal dere følge pålegget til Mattilsynet om å slutte med hester?

– Det vil nok komme en kraftig beskjed tilbake til Mattilsynet om at det er på tide at de ordner opp i egne rekker. Den informasjon som jeg mener er blitt lekket ut til offentlighet om saken, har bidratt til ytterligere trakassering og personforfølgelse av meg og min familie, hevder Dybwad Ryeng.

– Hva skjer med hestene etter 14. november?

– Vi har gitt klar beskjed til Mattilsynet om det er hesteeier som bestemmer hva som skal skje med hestene. Vi vil heller avlive hestene før Mattilsynet eventuelt henter dem, avslutter Dybwad Ryeng til NRK.