– Det var greit å synge «Drep de kristne»

Ytringsfrihetsekspert mener Krf har lite å hente på å anmelde black metal-bandet Troll for å ha sunget en oppfording om å drepe kristne.

Black metal-gruppa Troll

Black metal-gruppa Troll.

Foto: Skjermdump

Alta Krf vurderer å anmelde black metal-bandet Troll, etter en konsert i Alta i helga. Bandet spilt blant annet sangen «Drep de kristne», noe som provoserer Solveig Andersen i partiet.

– Nå gjør de et stort overtramp. Og som samfunnsbygger vil jeg ikke sitte å se på at vi bevilger penger til Aronesrocken, og så stiller de med band som motarbeider sentrale, viktige verdier i samfunnet, sier Andersen.

Fullt lovlig

Men ytringsfrihetsekspert Njål Høstmælingen tror partiet har lite å hente.

– Dette er ikke veien å gå. Det eneste politiet vil kunne gjøre med det er å ikke forfølge det.

Vakkert er det ikke, sier Høstmælingen, men det er likevel ikke noe ulovlig i det.

– I den sammenhengen – på en konsert hvor publikum trolig vet hva budskapet vil være, og hvor det agget de har er rettet mot et stort flertall i befolkningen – så er det uproblematisk.

Det går en grense

Hadde de derimot rettet aggresjon mot samene på en konsert i Alta, ville situasjonen vært en helt annen, sier Høstmælingen.

– Ytringsfriheten beskytter i utgangspunktet alle typer ytringer. Men en grense er såkalt hatefulle ytringer – hvis du forsøker å oppildne en stemning mot en spesiell gruppe i samfunnet, så gir ikke lenger menneskerettighetene deg beskyttelse for ytringene dine.

Politiadvokat Morten Daae i Vest-Finnmark politidistrikt sier at de vil se på anmeldelsen om den kommer, men at saken neppe får noen høy prioritet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.