Hopp til innhold

– For dyrt å bedre mobildekningen

Det tok én time før politiet ble varslet om snøskredet som tok to menneskeliv på Kvaløya i går. Det er svært dårlig mobildekning i området, til tross for at det er en av de mest populære toppturområdene i Troms fylke.

Snøskred Kvaløya

Det er svært dårlig mobildekning i det populære turområdet der et snøskred kostet to menneskeliv på lørdag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Harald Arne Andersen(47) og Roger Alf Andersen(56) døde i går i snøskredet på Middagstinden på Kvaløya i Tromsø lørdag formiddag.

De var i et turfølge på fire da skredet gikk, men på grunn av dårlig mobildekning i området tok det én time før én av de som gikk klar av skredet fikk varslet politiet.

– Tid har alt å si når en blir tatt av skred. Skal man finne folk i live, er kameratredningen det viktigste, men det betyr også mye å få varslet annet letemannskap så fort som mulig, sier Susann Bengtsson, hundefører i Norske Redningshunder.

Dekning Kattfjorddalen

Her er dekningskartet til Telenor fra området skredet gikk i går. Turfølget skulle opp til Middagstinden, markert med rødt. De hvite områdene er områder uten dekning, mens lyseblå er dårlig dekning. Mørkeblå er god dekning.

Foto: Bjørn Amundsen

Bengtsson og hunden Sjakk var med på å lokalisere den ene av de to som omkom i går. Han ble funnet over tre timer etter at raset gikk.

– Det er veldig synd at det ikke er bedre dekning i området, siden det er et så populært toppturområde, sier Bengtsson.

– For dyrt

Dekningssjef Bjørn Amundsen, Telenor

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor

Foto: Telenor, Foto: Telenor

Bjørn Amundsen er dekningsdirektør i Telenor. Han vedgår at det er dårlig dekning i Kattfjorddalen og fjellene rundt, men sier at det er for dyrt å bygge ut.

– Dette er et område som mangler infrastruktur, strøm og samband. Det vil koste flere millioner å bygge ut mobildekning for hele området, sier Amundsen.

– Det er derfor ikke planlagt noen utbedring av nettet i området her. Bygger vi ut her vil vi ikke engang tjene inn de faste utgiftene, fortsetter han.

Snøskredet som kostet menneskeliv i går, var stort, og gikk over nesten 300 høydemeter. Det forteller Jens Morten Øvervoll, fagleder for skred i Tromsø for Røde Kors.

– Kunne utfallet ha blitt annerledes dersom det hadde vært mobildekning?

– Det blir bare spekulasjoner, men det er klart, det ville ha vært veldig gunstig. Det er et område som besøkes av tusenvis av mennesker og bare på én dag kan det være 30-40 mennesker oppe på den toppen her, som er en helt vanlig topptur-topp, sier Øvervoll.

  • LES OGSÅ:

Mange bidro i redningsaksjonen

Mads Nilsen kjente de fire som var involvert i gårsdagens ulykke.

– Man vet ikke hva man tenker. Det er jo ens nærmeste kompiser som er innblandet, kompiser man har diskutert blant annet mobildekning med, sa en preget Nilsen i går.

Den dårlige dekningen i området skapte også utfordringer for selve redningsarbeidet, der ambulanse, politi, Norske Redningshunder, Norsk Folkehjelp og Røde Kors alle samarbeidet.

Men redningsmannskapene har alternativer til mobiltelefon, blant annet satelittelefon.

Tidlig varsling er viktig, men alle redningslederne NRK snakker med påpeker at kameratredningen er enda viktigere.

Viktig med skredutstyr

Turfølget på fire skal i går ha vært godt utstyrt. Og det å ha riktig skredutstyr er viktig, forteller Vegard Olsen, skredleder for Norsk Folkehjelp i Tromsø. Han uttaler seg generelt, og ikke spesifikt om ulykken i går.

– Skal man ha sjanse til å berge liv, er det i utgangspunktet kameratredningen som må sitte. Det å ha med seg søkestang, spade, sender og mottaker.

– Men det hjelper ikke bare å ha utstyret, man må også ha trent å bruke det, fortsetter han.

Snøskredhendelser i Troms

Middagstinden, der skredet gikk på lørdag, ligger vest for Tromsø på øya Kvaløya. I samme område ligger en rekke andre toppturfjell.

Foto: skredatlas.nve.no

Fra skredet går teller minuttene. Olsen forteller at det er en vanskelig avveining om man skal søke selv, eller prioritere varsling når man ikke har mobildekning.

– Enhver situasjon er unik. Det er avhengig av hvor mange en er på stedet, hvor stort skredet er og om man har noen indikasjon på hvor skredofrene er.

Lå 2,5 meter under snøen

Ifølge Susann Bengtsson lå de to skredofrene rundt 2,5 meter under snøen.

Hun var med på å finne den ene av de to mennene i går sammen med redningshunden Sjakk. Fra hun ankom stedet i helikopter, til hunden gjorde utslag, gikk det under 10 minutter.

– Sjakk gjorde utslag, samtidig som en fra Røde Kors fant et signal. Hunder er kanskje noe flinkere til å markere nøyaktig, men kombinasjonen med elektronisk søkeutstyr er veldig bra, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark