Hopp til innhold

– Flyttsamer bør bli fastboende

Frp vil ha slutt på flyttinga av rein til kysten om sommeren. Men reindrifta vil ikke bli på vidda.

Rein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Ingen rein eller reineiere på kysten om sommeren. Det er målet til stortingspolitiker Jan-Henrik Fredriksen fra Fremskrittspartiet.

Slik mener han at reintallet på Finnmarksvidda vil gå ned. I dag er det mer rein på vidda enn det forskere og myndigheter mener beitet tåler. Fredriksen sin flyttsamene bør bli på vidda om sommeren.

Jan-Henrik Fredriksen (Frp)
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

 – I stedet for å gå inn på en modell som heter masseslakt, så ønsker vi i de områdene i Finnmark – i første rekke vestvidda – å se om det er mulig å få til en stasjonær reindrift i stedet for en nomadisk reindrift, sier stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen.

Vil ikke bli

Men nyvalgt leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, har ikke tenkt å bli fastboende i Kautokeino for å senke reintallet. Dette fordi reinen ikke vil det:

– Reinen er ikke husdyr, men et dyr som går på flytting. Det vil vi fortsette med og reinen trives beste med å fritt, sier Sara.  

– Det går an å fore reinen over en kort periode, men det blir en annet type rein. Dette blir husdyrhold, noe helt annet enn vi holder på med, legger han til.

Flere fordeler

Hans utspill kommer som en følge av stortingsdebatten om å få ned reintallet på Finnmarksvidda på et økologisk forsvarlig nivå, nemlig 64.300 dyr. I april i år fantes det 20.000 flere reinsdyr. Stortingsrepresentant fra Finnmark mener det er flere fordeler ved å gjøre flyttsamer til fastboende samer enn bare å få reintallet ned:

– For å flytte dyra må du ha flere biler, du må kanskje ha flere skutere og du må ha to boplasser, sier han.

Dårlig ide

I tillegg trekker han paralleller til de nordiske nabolandene, hvor det nå er i stor grad er helårsdrift. Men seniorforsker ved Norut Samfunnsforskning og Nordisk samisk institutt, Jan Åge Riseth, synes dette er det dummeste forslaget han noensinne har hørt:

– Jeg synes det er en veldig dårlig ide, forteller han.

Riseth mener å sammenligningen med Finland er dårlig. For der må man mate mer og mer, for beitene blir gradvis ødelagte. Noe som ville skje i Finnmark og.

– Det som vil skje gradvis er at laven vil bli borte fordi man tråkker jo i laven. Den er sprø når det er varmt og man ødelegger ti ganger mer. I tillegg vil lyngheier bli grasmark, det ser man på stedet der man har mye reintråkk, sier forskeren, som også jobbet på Reindriftsforvaltninga på 80-tallet.

Bli sauebonde i stedet

Ifølge han kan man like gjerne begynne med sauedrift i stedet.

– Det ville jo være sauens økologiske nisje og ikke reinenes. Reinen lever på naturlig beite året rundt, sier han.