Hopp til innhold

– En uønsket situasjon i dagens samfunn

Politiet kan foreløpig ikke si noe om hvorfor en elev hadde med seg et softgunvåpen på en skole i Finnmark.

Softgun på skole

En elev ved Sandfallet skole i Alta, hadde med seg denne pistolen, en såkalt softgun, på skolen. Politiet beslagla våpenet.

Foto: Politiet

Knut Ingar Olsen

Knut Ingar Olsen er rektor ved Sandfallet ungdomsskole i Alta.

Foto: Kai Erik Bull/NRK

Rektor ved Sandfallet ungdomsskole i Alta beskriver situasjonen som skjedde i dag, tirsdag, slik:

– En gutt hadde med seg en softgun på skolen i dag. Vi ringte politiet, som kom og beslagla våpenet. To gutter var involvert i skytingen, sier Knut Ingar OIsen.

Han ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om hendelsen – en hendelse som ikke førte til at noen ble skadet.

– Uønsket situasjon

Politiet vil foreløpig ikke si noe om hvorfor gutten hadde med seg et softgun på skolen – men kommenterer følgende:

– Dette er absolutt en uønsket situasjon i dagens samfunn, at det oppdages våpen, og spesielt på skoler. Det er ikke heldig, sier operasjonsleder Geir Roar Nesbø.

En softgun er et skytevåpen som skyter små runde plastkuler. I Norge kan hvem som helst over 18 år kjøpe, eie og bruke en softgun. Personer under 18 kan bruke det under oppsyn av noen som er voksen, men kan ikke kjøpe eller eie.

– Softgun er nokså likt ekte våpen, og i ungdomsskolealder har man ikke lov til å eie eller ha et slikt våpen, uten at man er i et skytterlag eller en annen setting som gjør det naturlig å bruke det, sier Nesbø.

Politiet har hett en bekymringssamtale med eleven, og sier de skal følge opp saken overfor skolen og foresatte.

Har hatt kurs

Brann, politiet og ambulansearbeidere i Alta gjennomgikk tidligere i mars en opplæring i den nasjonale PLIVO-prosedyren. PLIVO er en forkortelse for «pågående, livstruende vold», noe dagens situasjon i Alta aldri var.

Politiførstebetjent Håvard Martinsen i Vestfinnmark politidistrikt, var instruktør under kurset. Han kan ikke kommentere dagens hendelse, men understreker imidlertid viktigheten av at nødetatenes personell læres opp. Dersom mer alvorlige situasjoner, enn den i Alta i dag, skulle inntreffe:

– Det er viktig å kjenne til prosedyren for å få til et best mulig samarbeid. Hvordan man gjør det, jobber i lag på stedet, hva som er suksesskriteriene og hva man ikke bør gjøre. Dette er viktig i alle tilfeller, sier Martinsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark