Hopp til innhold

– En kraftig påminnelse om vår sårbarhet

Strømaggregatet fungerte ikke hos Fylkesmannen i Troms da strømmen gikk i store deler av Nord-Norge. Krisestaben som ble satt hadde kun stearinlys som lyskilde.

Tromsø

Strømbruddet i Nord-Norge mørkla store deler av landsdelen. Slik så det ut ved Ishavskatedralen i Tromsdalen torsdag ettermiddag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix NTB scanpix

– Heldigvis virket mobiltelefonene, sier Fylkesmannen, Bård M. Pedersen til NRK. Han la til at strømbruddet er en kraftig påminnelse om sårbarheten i samfunnet vårt.

– Det som skjedde viser behovet for et mye mer stabilt linjenett i landsdelen. Dette må vi drøfte med sentrale myndigheter i etterkant av strømbruddet, sier Pedersen til NRK.

Jobber med saken

Det var feil i en spenningstransformator i Ofoten som førte til at hovedkraftlinja til Nord-Norge ramla ut torsdag ettermiddag. Like etter klokka 15 torsdag gikk strømmen i store deler av nordre Nordland, Troms og Finnmark. Klokka 19 har store deler av landsdelen fått tilbake strømmen,

I Finnmark skal strømmen være tilbake. I Troms skal de fleste ha fått strømmen tilbake, men situasjonen er fortsatt sårbar. I løpet av kvelden kan deler av forbruket sør for Tromsø, og områder i Lofoten, Vesterålen, Salten og Ofoten måtte kobles ut for kortere tidsperioder.

Statnett har sendt folk på vei til å rette opp feilen.

Tunneler kan bli stengt

Strøm

Strømbrudd førte til kaos i trafikken i Tromsø sentrum torsdag ettermiddag.

Foto: NRK

På grunn av omfattende strømbrudd i Nord-Norge vurderte Statens vegvesen å stenge bytunneler og undersjøiske tunneler dersom strømbruddet ble langvarig.

– Dette gjør vi av sikkerhetsmessige hensyn, sier avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen i vegavdeling Troms.

Krisestab i Tromsø

– Det ble øyeblikkelig satt krisestab i Tromsø kommune, og vi fikk raskt oversikt over situasjonen i forhold til liv og helse. Vi informerte innbyggerne om hvor de kan henvende seg ved problemer og planlagt dersom dette blir langvarig. Det sier Øyvind Hilmarsen, byrådsleder i kommunen.

– Det er kritisk om institusjonene for eldre blir lenge uten strøm. Det er nødaggregater, men det gir kun nødstrøm, ikke varme. Det sier kommunaldirektør Eva T. Olsen.

– Mange av våre brukere bor også hjemme. De som var avhengig av ekstra strøm til medisinske hjelpemidler fikk det. En bruker ble også flyttet fra hjem til institusjon for å ivareta nødvendige behov i forhold til liv og helse.

Om folk er i en situasjon der de trenger bistand til andre ting fra Tromsø kommune, ring 95 75 49 97.