Mistet kontakten med kona på Filippinene

Even Hanssen fryktet det verste da han mistet kontaktet med kona og dattera under tyfonen på Filippinene.

Even Hanssen

Even Hanssen fikk søndag endelig kontakt med kona Janette og dattera Alice Mari i Filippinene.

Foto: Privat/Toti Navales, Ap

Mens kona Janette Hanssen og dattera Alice Mari dro på ferie til Fllippinene, ble Even Hanssen hjemme i Olderdalen i Nord-Troms. Lite visste dem om tyfonen og katastrofen som var på vei.

– Det skulle være en koselig fin ferietur, men ble et mareritt, sier Even Hanssen.

Han mistet kontakten med kona og dattera allerede på torsdag, og ikke før søndag formiddag fikk han kontakt med dem igjen.

– Jeg har hatt en tung helg. Jeg snakket med dem torsdag kveld. Da hadde uværet startet. Jeg fikk ikke kontakt med dem etter det, og har ventet og ventet. Jeg må si det, at å gå i det uvisse, er grufullt, og særlig når du ser ødeleggelsene og alle døde. Da er det tungt, forteller han.

Men søndag formiddag fikk han den etterlengtede telefonen om alt står bra til.

– Dem hadde kjørt på en fjelltopp, og ringte i halv ti-tiden. Dem hadde ikke strøm, og veiene var ikke framkommelige, sier Even Hanssen.

– Å få den telefonen, det var den beste farsdagsgave man kan få, fortsetter han.

Tacloban

Ødeleggelsene er enorme. Her fra byen Tacloban.

Foto: Aaron Favila / Ap

Enorme ødeleggelser

Kona til Even, Janette Hanssen, er fra Filippinene. Hun og dattera Alice Marie (11) er på besøk hos Janettes foreldre. Janettes familie er fra en landsby cirka to mil fra byen Kananga på øya Leyte.

– Dem bor litt inn på øya, og ikke ved sjøen, sier Even.

Han har blitt fortalt om enorme ødeleggelser.

– Nesten alle husene, og alle hustakene, i landsbyen er borte. Mange hus er uten betong, og disse er knust. Min familie berget livet ved å ha betonghus. Mange hadde søkt ly hos dem under stormen. Nå har de flom, og dem måtte sitte i huset i seks timer mens det sto på. Det regnet hele tiden, og kona mi fortalte at hun ikke hadde trodd at vinden kunne bli så sterk. Trær ble knust som fyrstikker, og biler ble knust, sier Even.

– Faren til Janette på 70 år kan ikke huske at det noen gang har vært så sterk vind, fortsetter han.

Kanananga

Janette Hanssen og dattera er på familiebesøk utenfor Kananga på Filippinene.

Foto: Kart: Google Maps

Har sovet lite

Janette og dattera skulle være på fem ukers ferie i Filippinene. Hjemreisen til Norge er planlagt den 19. november, men nå er Even litt usikker på hva som skjer.

– Akkurat nå bare venter de. De har heldigvis vann og mat. Dem har begynt å rydde veiene, men strømmen kommer nok ikke tilbake før om flere måneder. Alt av strømlinjer er rasert bort, sier Even.

Han innrømmer at han ikke har sovet mye i helga, og føler med dem som ikke har fått kontakt med sine venner og familie.

– Vi her hjemme vet mer hva som har skjedd enn dem selv. For dem har ikke radio, TV eller telefon. Det er bare ti mil til den byen som er hardest rammet. Det er enormt mange døde, sier Even.

Glad for å kunne hjelpe

Kona og dattera skulle reise med fly fra flyplassen i Tacloban, hovedstaden på Leyte, men ifølge Even er flyplassen der ødelagt.

– Nå må de ta ferga over til øya Cebu for å bruke flyplassen der, sier han.

Selv om Janette og dattera havnet midt i tyfonen, er kona likevel glad hunfikk være med familien da katastrofen rammet dem.

– Da kan de hjelpe til. Janette får hjulpet foreldrene sine. Blant annet må de skaffe kontanter for å kjøpe presenning som de kan bruke som tak. Minibankene fungerer jo ikke, sier Even.

Haiyan

Tyfonen Haiyan, sett fra verdensrommet.

Foto: KAREN L. NYBERG / Afp

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein