Hopp til innhold

– Blir dårlig av at man prøver å stoppe folk som flykter fra død

Elijah Hansen kom i vinter som asylsøker til Norge over grensen fra Russland, på flukt fra krigen i hjemlandet Syria. Han syns det er ekkelt å se at politiet i Kirkenes vil gjøre det vanskeligere for andre å komme seg over.

Elijah Hansen

Elijah Hansen kom tidligere i år fra Syria, via Russland og til Norge over Storskog grenseovergang i Finnmark. Her avbildet i Oslo på 17. mai 2015

Foto: Privat

– Det er snakk om folk som selger alt de eier for å ta en farefull fluktrute gjennom Russland, et farlig land for flyktninger. Og de reiser nesten til Nordpolen for å komme seg til Norge og unnslippe døden. Jeg blir dårlig av å se folk som prøver å stoppe asylsøkere som rømmer fra den sikre døden, sier Elijah Hansen som tidligere het Ali Alsalim.

Han kom over grenseovergangen ved Storskog i mars i år, og siden den gang har flere venner av han kommet den sammen veien.

7.000 dollar for info om Norge

– Alle vennene mine har rømt fra Syria, fra militærtjeneste og terroristene i ISIS. De rømmer fra valget om å drepe eller bli drept av sine landsmenn, sier Elijah Hansen.

Til sammen har 128 personer søkt asyl ved Storskog hittil i år. Mange av dem har betalt dyrt for å komme seg til Norge.

Syriske flyktninger

Hans Møllebakken har flere ganger gått ut og advart folk mot å ta flyktninger med seg over grensen fra Russland til Norge. Nå vil de forsøke å straffe folk som gjør dette bevisst, men det er ikke ulovlig å plukke med seg haikere som privatperson.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Jeg har hørt om folk som har betalt 7.000 dollar bare for å få informasjon om hvordan man kan komme seg til Norge. Nå er det ikke så lett, blant annet fordi ingen drosjer vil ta folk med, sier Hansen som syns det er ille å oppleve at folk prøver å tjene penger på folk som flykter fra krig.

Politistasjonssjef Hans Møllebakken gikk fredag ut og advarte personer mot å ta med seg flyktninger over grensen, og sa at de vil sette mer ressurser inn på å straffe folk som hjelper folk over.

Møllebakken mener jungeltelegrafen har ført til økningen av asylsøkere, og mener bakmenn tjener mye penger på trafikken.

– Det er i ferd med å bli en liten industri at folk tjener penger på denne befordringen, enten det er å komme seg til Moskva og Murmansk, eller helt frem til Kirkenes.

Tror færre vil komme denne veien

Elijah Hansen vet at menneskesmugler på kynisk vis utnytter flyktningene ved å ta seg klekkelig betalt for å hjelpe dem. Men han tror ikke så mange flere vil komme over grensen til Norge framover.

– Jeg tror det vil stoppe fordi russerne har begynt å returnere syrere som kommer til Moskva, og er mistenkt for å ville da dra til Norge, sier Elijah Hansen. Han vet om flere som har blitt returnert på den måten.

På norsk side har man hittil ikke lagt mye ressurser i å finne beviser mot folk som har tatt med seg flyktninger, men fremover vil man ta så mange man klarer varsler politiet.

– Vi jobber med forskjellige tiltak for å få belyst og dokumentert det som skal til for å få dem dømt. Vi opplever ikke at det er vanskelig. Vi håper dette ryktet skal spre seg slik at folk ikke gjør dette og påfører seg selv et straffansvar, sier Hans Møllebakken.