– Å fange noe sånt på film er en drøm for mange

NRK-fotograf Harald Albrigtsen fikk oppleve det mange nordlysfotografer drømmer om. To kvelder på rad.

NRK-fotograf Harald Albrigtsen har filmet knølhval som jakter sild under nordlyset.

NRK-fotograf Harald Albrigtsen har filmet knølhval som jakter sild under nordlyset.

Harald Albrigtsen

NRK-fotograf Harald Albrigtsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– På min ferd kom jeg plutselig over en gjeng med knølhvaler som lekte under nordlyset. Jeg dro tilbake dagen etter for å se om jeg kom nærmere. Etter noen timer holdt jeg på å gi opp, men så dukket de opp igjen, forteller Harald Albrigtsen, om opplevelsen han fikk da han ute for å teste fotoutstyr for NRK, deriblant et Sony A7-kamera, som gjør det mulig å filme under veldig mørke forhold.

Hvor var dette?

– Det kan jeg ikke si. Alt jeg kan si at det var på Kvaløya.

– En drøm for mange

Audun Rikardsen

Professor og naturfotograf Audun Rikardsen.

Foto: Tor H. Evensen

Albrigtsen har tidligere filmet rein som beiter under nordlyset. Men hval under nordlyset er sjelden.

Den prisbelønnede naturfotografen Audun Rikardsen forteller at Albrigtsens video av hvalene er ettertraktet i nordlysfotomiljøet.

– Det tas ekstremt mange nordlysbilder for tiden. Men det er lite nytt. Videoen til Harald er en reell situasjon, og alt annet enn vanlig. Å fange hvaleventyret og nordlyseventyret samtidig er en drøm for mange, sier han.

Rikardsen har selv fotografert nordlys og hval.

– Men jeg brukte en hel spesiell teknikk kalt dobbelteksponering. Først tok jeg et bilde av hvalene med blitz ute på havet, så tok jeg et nytt bilde av nordlyset fra land, oppå filen av hvalen.

Nye muligheter med ny teknologi

– Det var en veldig god følelse å se at jeg hadde klart å fange hvalene under nordlyset, to dager på rad. Jeg visste jo ikke engang om alt var i fokus, forteller Harald Albrigtsen.

Han tror teknologien som nå kommer på video- og fotofronten kan være revolusjonerende for nordlysfotograferingen. Audun Rikardsen er enig.

– Mange begynner kanskje å bli lei standard nordlysfotografi. Nå får du muligheten til å fange levende skapninger under nordlyset. Mulighetene for å skape nye typer bilder er større, sier han.

Ingen av dem tror teknologien vil være ødeleggende for nordlysturismen, som er så viktig for Nord-Norge.

– Jeg tror bare nordlysturismen vil bli mer populær, når vi får vist nordlyset frem på en enda bedre måte, sier Harald Albrigtsen.