Hopp til innhold

80 personer isolerte i Ullsfjorden

Nærmere 80 personer trenger å komme seg ut fra de skredisolerte bygdene Jøvik og Skarmunken i Ullsfjorden før påskeferien er omme.

Skred Holmbuktura 2013

I februar stengte et skred veien gjennom Holmbuktura. Nå er den stengt fordi det er fare for nye skred.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Bjørn Stakkenes

Bjørn Stakkenes i Jøvik utviklingslag.

Foto: Privat

– I bygda Jøvik er vi til daglig 100 fastboende. Nå er det påske og påskegjester i bygda, så ved min siste opptelling var det 60 personer i Jøvik som må komme seg ut av bygda i morgen, sier leder i Jøvik utviklingslag, Bjørn Stakkenes til NRK.

I tillegg sitter rundt 20 personer i bygda Skarmunken på den andre siden av Ullsfjorden også isolert med behov for å komme seg ut mandag.

Den svært skredutsatte veien forbi Holmbuktura ble stengt klokka sju om morgenen første påskedag på grunn av stor snøskredfare.

Isolert flere ganger

Det er langt fra den første gangen den skredutsatte veien blir stengt. I slutten av februar gikk et stort skred over fylkesvei 293, kort tid etter at den ble stengt på grunn av skredfaren i Holmbuktura.

Da var det tredje gang veien ble stengt på to måneder, og Jøvik og Olderbakken var isolert i over fem dager.

De 80 som trenger å komme seg ut skal blant annet hjem til Tromsø etter påskeferien, eller tilbake på jobb og skole utenfor bygda.

Går tom for medisiner

En annen stor utfordring er at hjemmetjenesten som har mange brukere i Jøvik, holder til i Lakselvbukt, på den andre siden av den stengte veien.

– De har meldt fra at de har flere her ute som må få medisiner fra dem i morgen. Vi har også en påskegjest som går tom for livsviktig medisin på mandag, sier Stakkenes.

Han har spillt inn for Tromsø kommune at den gamle Ullfjordferga som i dag liger til kai kan brukes til å frakte folk fra Jøvik og til Tromsø.

Sist gang bygda var isolert trådde redningsskøyta Gideon inn, men den har bare plass til åtte passasjerer.

Stengt til mandag

Selv har Stakkenes og to andre sørget for privat skyss søndag kveld så de kommer seg på jobb på Vollan og i Tromsø mandag.

– Jeg skal på jobb i ambulansetjenesten, og de to andre var visstnok veldig nødvendige for Avinor på flyplassen i Tromsø der brøytemanskapene har slitt seg helt ut de siste dagene, sier Stakkenes.

Klokka 15.30 i dag oppdaterte Statens vegvesen sine nettsider med at veien blir stengt ut dagen, og at en ny vurdering ikke tas før klokka 11 mandag.

Ønsker advarsel

Stakkenes reagerer på at vegvesenet ikke går ut og varsler bygda før de stenger veien.

– Hadde vi fått beskjed før veien ble stengt, kunne de som måtte ut eller inn gjort det før det ble for sent, sier Stakkenes.

– Når vi gjør en vurdering av at veien må stenges på grunn av skredfaren, så kan ikke vi vente med å stenge. Hadde vi ventet med stengingen til folk om seg ut, og så hadde skredet gått mens mange var på veien, kunne det blitt katastrofalt, sier Rigmor Thorsteinsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

Dersom veien gjennom Holmbuktura ikke åpnes andre påskedag, vil vegvesenet sammen med kommunen og fylkeskommunen få satt opp en båt som kan frakte folk ut og inn av området, sier Thorsteinsen.

Store snømengder og overhengende skredfare har ført til flere stengte veier i Troms i slutten av påska.

– Det som skal til for å få ned skredfaren nå, er at det slutter å snø og at det blir kaldere, sier Thorsteinsen.