16-åring gjør suksess som redaktør

Det som startet som et tidsfordriv da Tom Erik Nilsen var 11 år har nå et opplag på tusen eksemplarer, og tar hylleplass sammen med VG og Dagbladet i Alta.

Tom Erik Nilsen er redaktør i Kronstadposten

Tom Erik Nilsen gjør suksess som redaktør. Kronstadposten som han startet som et tidsfordriv, har nå 1000 abonnenter.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Den svært så lokale avisa Kronstadposten i Alta startet som et skoleprosjekt. Nå er avisa etablert med faste abonnenter og løssalg i flere butikker.

Tror han har sukessoppskriften

Den unge avisen med den unge redaktøren har nå hele 1000 abonnenter, og det er Tom Erik Nilsen svært fornøyd med.

– Det er jo helt fantastisk. Det var det vi håpet å klare i høst, så at vi klarte det nå på julenummeret er fantastisk, sier Tom Erik som nå er 16 år.

Hva som er årsaken til at han har klart å vokse med sin ultralokale avis er han ikke helt sikker på, men han har en idè om hva som er suksessoppskriften.

Den svært lokale avisa Kronstadposten i Alta startet opprinnelig som et skoleprosjekt. 
Nå er avisa etablert med faste abonnenter og løssalg i flere butikker.
Og før jul nådde den 16 år gamle redaktøren et opplag på tusen.

Tom Erik Nilsen er strålende fornøyd med å ha fått 1000 abonnenter på avisen sin Kronstadposten.

– Den er mer lokalt enn de aller fleste andre, også er det ikke bare nyheter og lange tekster, sier Nilsen.

Vokst ut av gutterommet

Produksjonen av avisen har nå vokst ut av gutterommet og inn i farens trykkeri. Og det er nettopp slike lokale ukeaviser som går mest frem i Norge.

– Det er jo ingen tvil om at lokale ukeaviser er den avisgruppen som klarer seg best, sier avisforsker Sigurd Høst. Mens andre aviser har hatt ganske kraftig nedgang i opplag så ser han at de lokale avisene klarer seg godt. Lokale ukeaviser har også vokst i antall de siste tjue årene.

Sigurd Høst

Sigurd Høst er avisforsker på Høgskulen i Volda, og ser at det er denne typen lokale ukesaviser som går mest frem.

Foto: Høgskulen i Volda

– Nå har vi det høyeste antallet lokale ukeaviser siden mellomkrigstiden, sier Høst som syns Kronstadposten likevel er spesiell

– Det er ingen andre som dekker et så lite og et så spesielt området. Så den er nok helt avhengig av den entusiasmen som redaktøren representere. Samtidig passer den inn i mønsteret med at folk ønsker å følge med på det som skjer lokalt, sier Høst.

Mange aviser kunne lært noe av Kronstadposten

Avisforskeren er bekymret på vegne av mange lokalaviser som går motsatt vei av den unge redaktøren i Alta. I disse økonomisk dårlige tidene er det en tendens til at flere og flere aviser slår seg sammen, det vil straffe seg mener Høst.

– Jeg oppfatter det som en dødslinje fordi folk vil ha nærhet til avisen. Så når avisen slår seg sammen fjerner de seg fra leserne, og det vil på sikt slå dårlig ut, mener han.

Høst har tidligere sett eksempler på at ultralokale aviser blir startet på nettet men syns det er en interessant kombinasjon med en ungdom som velger å gi ut en papiravis.

– Jeg syns det er helt spesielt. Så i en tid hvor folk snakker om at ungdom og papir er en dårlig kombinasjon så er jo dette noe å merke seg.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se kveldens Nordnytt med Hege Iren Hanssen