13 katter døde i brann: – Det er en tragedie

Dyrebeskyttelsen i Tromsø fortviler etter brannen på hjelpesenteret deres lørdag morgen. Politiet mistenker at brannen er påsatt og ber vitner om å melde seg.

Dyrebeskyttelsen i Tromsø fortviler etter brannen på hjelpesenteret deres lørdag morgen.

Dyrebeskyttelsen i Tromsø overtok i sommer bygget av Tromsø kommune. I morgentimene lørdag begynte det å brenne.

Hege Gausdal Foshaug er nestleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø. Hun står utafor bygningen når NRK snakker med henne i åttetiden lørdag morgen.

Hege Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen har vært med på å redde 32 hjemløse katter.

Nestleder Hege Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Foto: privat

– Det er en tragedie. Først og fremst har vi mista 13 dyr som ikke har hatt det så greit i utgangspunktet, og som endte sine dager på dette viset. Vi har mista det eneste lille samlingspunktet vi hadde. Vi har mista hjelpesenteret vårt. Vi vet ikke hvordan vi skal drive videre. Det er store verdier vi har mista, både mat og utstyr og teknologi. VI er helt fortvilte, sier hun gråtkvalt.

Hva tenker du når politiet sier at brannen kan være påsatt?

– Min første tanke er at det er noen svært syke folk som gjør sånt mot uskyldige dyr. Det ser ut som at brannen har oppstått på trappa vår. Det er der det har brent mest. Det er røyken som har drept dyrene. De ser uskadde ut der de ligger på plassene sine.

Ifølge Gausdal Foshaugen inngikk Dyrebeskyttelsen i sommer en festeavtale med Tromsø kommune og overtok bygget vederlagsfritt. Planen har vært å bygge nytt hjelpesenter på tomta.

– Det vil koste en del hundre tusen kroner å få rydda opp i branntomta, så vi er fortvilte i forhold til det også, sier hun.

Brann hos Dyrebeskyttelsen

Dyrebeskyttelsen i Tromsø overtok i sommer bygget av Tromsø kommune. I morgentimene lørdag begynte det å brenne.

Foto: Petter Strøm / NRK

Kan være påsatt

Politiet i Troms politidistrikt meldte om brannen på Twitter like før klokken 6.30 lørdag morgen.

– Vi fikk melding om brannen like over klokka fem lørdag morgen. Vi etterforsker dette som mistenkelig. Vi har to ulike arnesteder som vi ikke ser at det er en naturlig spredning mellom, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen til NRK.

Samtidig som det brant i Dyrebeskyttelsens lokaler skal det ha tatt fyr i en carport bare noen titalls meter fra bygningen.

Politiet etterlyser eventuelle vitner.

Laster kart, vennligst vent...

De to byggene smo begynte å brenne natt til lørdag ligger rett ved hverandre.