Lufter hunden med bil

I Gamvik i Finnmark tar enkelte seg ikke bryet med å gå selv når hunden skal luftes. De er uskikka til å ha dyr, mener Dyrevernalliansen.

På tur med hund

Folk som har hund, må orke å gå selv når hunden skal luftes, mener Dyrevernalliansen. I Gamvik har politiet fått meldinger om at hunden luftes fra bilsetet.

Foto: ILYA NAYMUSHIN / Reuters

Det er politiet i Øst-Finnmark som har fått flere meldinger om at hundeeiere «lufter» hundene sine ved hjelp av bil. De slipper ut hundene som løper enten foran, bak eller ved siden av bilen.

Lensmann Frank Wentzel sier dette er svært trafikkfarlig og ber om at hundeeierne følger lover og regler.

Flere tilfeller

Live Kleveland, juist Dyrevernalliansen

Live Kleveland, Dyrevernalliansen.

I Dyrevernalliansen kjenner Live Kleveland til flere tilfeller, også fra Finnmark, hvor hundeeiere lufter og trimmer dyrene sine fra førersetet.

– Dessverre har jeg hørt om dette tidligere. Dette er en helt uakseptabel måte å lufte hunden på. Det er utrygt både for hunden og for andre dyr og mennesker i området.

En åpenbar ting som kan skje er også at hunden stikker av. Noe som kan gå ut over ville dyr i området, men også tamdyr som rein.

– En annen ting er at hunden selv kan bli skadet. Selv om man er en god sjåfør, kan bilen skrense eller hunden komme under bilen. Dette er en veldig risikofull måte å lufte hunden på og ikke god dyrevelferd.

Bør ikke ha dyr

– Hva mener du dette forteller om eieren?

– Det forteller at du ikke bør ha dyr. Har man hund må man være innstilt på å være i fysisk aktivitet selv. Om man ikke har tid, eller ikke klarer det av helsemessige årsaker selv, må man få hjelp til å lufte hunden. I verste fall må hunden omplasseres hos noen som kan gå, løpe eller gå på ski med hunden, sier Kleveland.

Ifølge pollitiet vil hundeeiere som lufter hunden slik som observert ved Gamvik, bli anmeldt.