Hopp til innhold

- Uaktuelt å samarbeide med FrP

Men Aili Keskitalo fra NSR tar signalene fra velgerne.

En betenkt Aili Keskitalo, NSR.

Ailo Keskitalo tar signalet fra velgerne, ettersom FrP har gjort et brakvalg.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fremskrittpartiet har fått inn tre representanter i Sametinget. Sammen med det nye partiet Arja er de vinnerne av sametingsvalget.

Begge partiene har kapret stemmer fra Norske Samers Riksforbund og Arbeiderpartiet, men for NSR er det uaktuelt å be om støtte fra FRP for å få sametingspresidenten sier Aili Keskitalo.

– Jeg kan ikke se at det finnes noe grunnlag for oss for å samarbeide med Fremskrittspartiet på Sametinget.Politikken vår peker i to helt forskjellige retninger. Og Fremskrittspartiet har jo allerede signalisert at de heller vil støtte arbeiderpartiet enn oss, så det tror jeg ikke man skal spekulere så mye i, det sier Aili Keskitalo.

– Arja mer spiselig

Men det nye partiet Arja som med sine tre representante kan bli en joker på Sametinget er en langt mer spiselig sammarbeidspartner for NSR

– Ja, Arja er en mye mer spiselig samarbeidspartner enn fremskrittspartiet. Så det tror jeg det ikke skal være tvil om.

Når det gjelder FRP sitt inntog i Sametinget er ikke Keskitalo overrasket.

– Ja, vi fikk vel et varsel om det på forhånd gjennom at Fremskrittspartiet gjorde gode meningsmålinger, og det visste seg jo å holde stikk i forhold til valgresultatet.

Tar signalet

Og Keskitalo tar signalene som kommer fra velgerne.

- Jeg er ikke noe glad for det, men man må respektere velgerenes dom, og noen av velgerne til sametinget ønsker Fremskrittspartiets politikk, og vi som er organiserte partier på sametinget må jo ta det som en protest.

Overrasket over oppslutningen

Hans J Eriksen fra Fremskrittspartiet er svært overrasket over valget de gjorde i Sametingsvalget. De kom inn med tre representanter i Sametinget.

– Ja, det er rett og slett et brakvalg som reporterne liker å kaller det. Det var et brakvalg, det var det. Etter meningsmålingene å dømme ventet vi faktisk å komme inn, men at vi skulle få inn tre ved første forsøk, det var virkelig bra.

Men Eriksen legger til at de fortsatt vil gå inn for å legge ned Sametinget, men at det selvsagt vil bli opp til Stortinget å vurdere.

- Men forslaget vil komme, sier Eriksen.

Om det blir NSR eller AP som til slutt får FrPs støtte skal de drøfte internt, men en ting er hvertfall klart ifølge Eriksen.

- Vi er ikke avhengig av noen støtte fra noen, vi kommer inn med tre, og vil synliggjøre oss ganske klart i Sametinget.

Vil styrke Sametinget

Laila Susanne Vars fra Arja-partiet er klar på at de i motsetning til Fremskrittspartiet vil gå inn for å styrke sametinget.

De har ikke satt noe ultimatum, og er heller ikke klar på om det blir AP eller NSR som får deres støtte.

- Det viktigste er at de støtter vår politikk. Vi er ikke begynt å forhandle engang, vi har ikke snakka med de store partiene ennå, sier Vars.