Hopp til innhold

- Homofile kan redde distriktene

Britisk urbanstrateg mener «annerledestenkende» kan redde små samfunn.

Phil Wood

Phil Wood deltok på en kulturnæringskonferanse i Vadsø fredag.

Foto: Ingjerd Tjelle/Hermetikken Næringshage

Homofile, innvandrere og andre annerledestenkende kan redde små samfunn i nord.

Det sa den engelske urbanstrategen Phil Wood under en kulturnæringskonferanse i Vadsø i dag.

Wood startet på 1980 tallet arbeidet med å redde byen Huddersfield i England, som på den tiden lå nede for telling grunnet sterk fraflytting og økonomisk nedgang.

– Bør åpne dører og hjerter

Ved hjelp av blant annet en stor satsning på å gjøre byen til et senter for kulturnæringer har han sammen med flere klart å gjøre Huddersfield til en av de mest attraktive byene å bo i England.

Wood har også vært rådgiver for den britiske regjeringen, og reiser nå rundt i hele Europa og deler sine erfaringer. I Vadsø pekte han på viktigheten av at folk kommuniserer med hverandre, også de som er annerledes.

– Det jeg bekymrer meg over er at folk ikke kommuniserer med hverandre. Derfor syns jeg det er interessant at noen sa at Vadsø er byen bak gardinene. Når nye mennesker kommer fra rundt om i verden for å bosette seg i Finnmark, er det å trekke fra sine gardiner og åpne sine dører og hjerter det minste Finnmark kan gjøre for disse menneskene, sier han.

– Det kan være at de ser rare ut og oppfører seg annerledes enten de er homofile eller somaliere, men disse menneskene kan fort bli redningen for små samfunn rundt om i Finnmark.

– Kulturkollisjon kan gi vekst

Han peker på viktigheten av å se på mennesker som er annerledes som en ressurs fremfor som en trussel.

– Hvis man ser på hvordan mange av de beste ideene i vestlige samfunn har utviklet seg, har dette skjedd når forskjellige kulturer møter hverandre. Ofte er det en konflikt til å begynne med, men når folk finner ut at det er mer å hente ved å samarbeide, kan du skape noe mye større enn de ulike gruppene kan hver for seg.

Leder i Hermetikken Næringshage i Vadsø, Maria Utsi, er langt på vei enig.

– At vi gjennom vår flerkulturelle historie og nåtidsvirkelighet har noen fortrinn, både i forhold til toleranse, samhandling og mangfold, er det ingen tvil om, mener hun.

Hermetikken Næringshage arrangerer konferansen. Finnmark Fylkeskommune satte i 2005 et mål om å skape 500 nye kulturarbeidsplasser i fylket, og til nå har det kommet 215.

Eksemplet Huddersfield viser at satsning på kultur og kulturnæringer kan føre til økonomisk vekst og utvikling. Utsi mener at dette har en sammenheng.

– Dette er en type utvikling man knytter til urbane sentre. Gjennom arbeidet med Hermetikken, og den veksten vi har hatt, ser man at kulturnæringsbedriftene ikke bare står for øknonomisk- og sysselsettingsvekt, men også bidrar til å skape kreative og attraktive steder som tiltrekker seg talent, og som er steder for framtida.