Hopp til innhold

- Fisken tilhører folket, ikke rederne

Det var stor oppslutning om Kystaksjonens demonstrasjon i Oslo mandag. Tidligere ordfører i Gamvik Roger Hansen var blant dem som holdt appeller.

Kystaksjonen i Oslo

Det var stort oppslutning om Kystaksjonen demonstrasjon utenfor Stortinget mandag.

Foto: Allan Klo

– Fisken tilhører folket, og ikke rederne, sa Roger Hansen til de mange fremmøtte demonstrantene i Løvebakken utenfor Stortinget.

Myndighetene svikter

Hansen var selv med på å ta imot Røkke med åpne armer, da han kom til Finnmark med Aker-konsernet. Nå mener den tidligere politikeren at myndighetene har sviktet, når man har sett hvordan konsernet har brutt sine forpliktelser.

Kystaksjonen i Oslo.

Det var stor oppslutning om Kystaksjonens demonstrasjon utenfor Stortinget mandag 3. mars.

– Tragedien er at våre myndigheter overser overtredelsene, selv om vi har innrapportert dem over flere år, sier Hansen.

Budskapet hans er at kystbefolkningen i Nord-Norge fortsatt skal få nyte godt av havets ressurser.

– Folk i nord skal kunne høste av havet slik man har gjort i århundrer.

Vil ha avklaring i Stortinget

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen kom også for å høre på hva demonstrantene hadde å si. Tidligere på dagen hadde Arbeiderpartiet møter om hva de vil foreta seg.

– Vi er enige i at dagens leveringsplikt ikke fungerer etter intensjonen. Vi opptatt av å få den saken inn i Stortinget for å få fastslått prinsippene rundt leveringsplikten. Og ikke minst knytte den enkelte trålkvoten til de lokalsamfunnene de var tiltenkt, sier Pedersen som har fått sterk kritikk for å først komme på banen når de havnet i opposisjon.

Helga Pedersen

Helga Pedersen vil ha en avklaring om leveringsplikten i Stortinget.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Jeg er ikke fornøyd med at vi ikke kom i land, men vi vil fortsette arbeidet i opposisjon, sier nestlederen som sier hun skjønner kritikken. Det hun kan slå fast er at hun er uenig med dagens fiskeriminster om at kvotene skal knyttes til regioner og ikke steder.

– Det vil kunne gi veldig urettferdige konkurransevilkår, for det er jo flere som driver lønnsom fiskemottak uten å eie egne trålkvoter, deriblant Båtsfjordbruket, sier Pedersen.

Gjort er gjort

Roger Hansen er glad opposisjonen med Arbeiderpartiet i spissen nå har engasjert seg i saken, og vil ikke fordele skyld for ting som ikke er gjort til nå.

– Det eneste vi bryr oss om er at de får det på stell nå, konkluderer Hansen som også har en oppfordring til topper i blant annet LO og NHO:

– Hold dere unna styrerommene, det er ikke spesielt tillitsvekkende.

Pedersen brukte også tid på å takke de ulike partiene fra Finnmark, om at de står sammen og ikke gjør kystopprøret til en partipolitisk sak.

Roger Hansen

Roger Hansen var en av mange som holdt appeller utenfor Stortinget mandag.

Foto: NRK

Hansen er veldig fornøyd med at aksjonen blir stadig sterkere til tross for at Norway seafoods driver med det han kaller splitt og hersketeknikk.

– Aksjonen har vokst i størrelse til tross for at Aker-konsernet iherdig har prøvd å splitte steder og mennesker med å love litt her og litt der, sier Hansen.

Gry Johanin er en av demonstrantene som er i Oslo for kystaksjonen. kystopprøret

Gry Johanin mener Røkke har lurt folk i Nord-Norge.