Hopp til innhold

- Dårlig sikkerhet i gruvene

- Store Norske er ikke gode nok på sikkerhetsforebygging, sier hovedtillitsvalgt etter den tredje ulykken på ei uke.

Svea-gruva
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Natt til mandag falt en mann fra en maskin og ned på gulvet. Mannen ble fløyet til sykehus med ambulansefly, men skal ikke være alvorlig skadet.

Det sier hovedtillitsvalgt for Arbeiderforeningen, Bjørn Martinsen.

- Forferdelig

Siste uken har det skjedd tre ulykker i gruvene på Svalbard. To i gruve 7 og den siste i Sveagruven. Frekvensen skremmer Martinsen.

- Det er helt forferdelig. Dette er jo tragisk både for de som er skadet og for selskapet, sier den hovedtillitsvalgte til NRK.

Han erkjenner at dette ikke ser bra ut for Store Norske. Uavhengig av ulykkene er det satt i gang et arbeid for å skape større bevissthet rundt helse, miljø og sikkerhetsarbeidet (HMS) i gruveselskapet Store Norske.

Tre ulykker på en uke

28. august fikk en 41-årig mann klemskader i hodet under arbeid i gruve 7, og ble fløyet med ambulanselfy til Tromsø. 3. september ble en 18-åring klemskadet under arbeid i samme gruve. Nå har ulykken igjen vært ute - denne gangen altså i Svea.

Selv om ingen av ulykkene har vært alvorlige, ser Martinsen alvorlig på de alle.

- At vi nå får tre personskader oppi hverandre er ikke bra. Vi må nå gå flere runder for å få større bevissthet rundt HMS. Dette har med holdninger til HMS å gjøre, og de er ikke gode nok i Store Norske. Det må vi innrømme, mener Bjørn Martinsen.

Dårlig sikkerhet

- Det er helt klart at vi har tabbet oss ut. At vi produserer skader på folk er ikke aksebtabelt, sier den hovedtillitsvalgte for gruvearbeiderne.

- Er sikkerheten god nok i Store Norske når man opplever tre ulykker på en uke?

- Nei, det kan vi ikke si at den er. Til det er det for mange skader til at jeg kan si det, slår Martinsen fast.

Martinsen mener ulykkene kan skyldes holdninger og hastighet når man jobber i gruvene.

NRK har ikke oppnådd kontakt med ledelsen i Store Norske etter den siste ulykken.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark