Hopp til innhold

- "Narkometer" løser ikke alt

Kan være klart for narkotesting av norske bilister i løpet av 2009.

Promillekontroll (Illustrasjonsbilde)
Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Sjef for Utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Martinsen, ser positivt på narkotesting av bilister.

- I Utrykningspolitiet har vi hatt dette på dagsorden, og er selvsagt tilhenger av det, sier han til NRK.

I dag jobber politiet utelukkende ved å lese symptomer på bilførere for å avsløre narkotikabruk. Dette kan bli bedre ved innføring av "narkometer".

- Å få et "narkometer" i handa løser ikke alle problemer, men det vil gjøre situasjonen bedre enn i dag, sier Martinsen.

Lovendring

For å få dette til må det annet teknisk utstyr og en lovendring på plass. Et slikt apparat er under utprøving blant annet i Finland.

- Apparatene som finnes har både styrker og svakheter. Det er noe mer komplisert å ta en test for narkotika og legemidler enn for alkohol, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein, til NTB.

For å teste for narkotika med et slikt apparat må man ta en spyttprøve. Det er her en lovmessig endring må til for å gi politiet anledning til å avkreve spyttprøve fra bilisten.

Kjøring under påvirkning av andre stoffer enn alkohol har vært økende blant norske bilførere de siste 10 til 20 årene i følge Lennart Garnes. Garnes er sekretær i det statlige utvalget som arbeider med dette.

Grenser

– Undersøkelser utført av blant andre Transportøkonomisk institutt viser at andelen bilførere som kjører rundt med andre stoffer enn alkohol i blodet er betydelig. Vi vet også at det skjer mange ulykker med slike bilførere involvert. Ved utforkjøringer, der bare én bil er involvert, har det ofte vist seg at bilføreren har vært påvirket av narkotiske stoffer eller legemidler, sier Garnes til NTB.


Arbeidsgruppen skal også vurdere grenser for hvor mye narkotiske stoffer en bilfører kan ha i blodet.