NRK Meny
Normal

Vil ha samisk statssekretær sparket

Redaktør Geir Wulff i Sagat mener statssekretæren for samiske saker har gjort så lite at regjeringen like gjerne kan sparke han.

Anders Bals.

Høyres statssekretær Anders Bals stiller seg bak regjeringens kuttforslag.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Redaktøren i Sagat er skuffet over de varslede kuttene i pressestøtten til samiske avisene og kuttene i andre samiske saker.

Nå mener han regjeringen kunne spart penger på stillingen til Høyres statssekretær Anders Bals, som representerer samiske saker.

– Jeg syntes det er merkelig at man har en statssekretær for samiske saker som til de grader motarbeider det samiske samfunnet. Hvis man på liv og død skal kutte bevilgninger til samiske formål, kan man heller foreslå å inndra stillingen som samisk statssekretær. For han har vi lite nytte av, forteller Geir Wulff.

Vil bruke penger annerledes

Statssekretær Anders Bals stiller seg bak regjeringens kuttforslag.

– All samepolitikk er ikke statlig overføring. Vi har tru på at å endre struktur og spørre seg hva man bruker penger til, og det finnes andre måter å bruke penger på. Det er et godt og viktig spørsmål, forklarer Anders Bals.

Geir Wulff mener Høyre har blitt påvirket av Fremskrittspartiet, selv om partiet tidligere har lovt å videreføre samepolitikken omtrent som før.

– Det som har skjedd det siste året, er at den samiske-fobien som framskrittspartiet dessverre lider av, har spredd seg til Høyre, sier han.