Verdens nordligste rosegartneri

Bjørn Kristoffersen på Kvaløya i Tromsø høster 300 roser hver dag.

Gartneri
Foto: Kristine Østvold / NRK

Om det er ti kuldegrader, snøfokk og mørketid. Eller femten varmegrader og midnattssol, så må han vanne, stelle og klippe rosene.

 

Og med saksa må Kristoffersen klippe 300 roser hver eneste dag. Han driver nemlig verdens nordligste rosegartneri.

 

Rosegartneri
Foto: Kristine Østvold / NRK

Arvelig belastet

Det hele startet for fem år siden da han tok over gartneriet til foreldrene. Han er tredje generasjon som driver hagebruket på Kvaløya.

- Jeg var med å legge om norsk produksjon av roser fra sesongdrift til helårsdrift. Etter studiene på Landbrukshøgskolen fant jeg ut at dette skulle jeg satse på, sier Kristoffersen.

50.000 roser årlig

Neste uke skal han plante nye rosebusker. I en del av drivhuset skal rundt 2000 nye roseplanter vokse opp. Går alt bra, kan han høste 50.000 roser om ett år.

Litt lenger inn i drivhuset er selve ”skogen” av roser. Her høstes det 300 roser hver eneste dag.

- Jeg ville kalle rosene ”Polarroser”, men folk begynte bare å kalle dem ”Kvaløyrosa”. Så da måtte det bli det navnet på rosene mine, sier han.

Det krever en del, spesielt om vinteren, å få rosene til å trives. Men med godt pass og tålmodighet ser det ut for at alt går bra.

- Nå vokser alt veldig fort i drivhuset. Jeg sier bare takk for at vi klarte oss også gjennom denne vinteren, sier Bjørn Kristoffersen.