Varmet under isende festspill-jubileum

Nordavind og regn utfordret de femtiende Festspillene i Nord-Norge lørdag formiddag. Men varmende ord fra en folkekjær Dronning og fengende nigerianske rytmer, omskapte torget i Harstad til den verdensarenaen den vil være.

Dele Sosimi

Dele Sosimi, Storbritannias prisbelønte afrobeatambassadør har gjennom flere år ledet «Afrobeat Vibration». En av Londons mest levende undergrunnsscener.

Foto: Arild Moe

Han bor og virker i London, men har sine røtter i Nigeria, Dele Sosimi.

Og når han ga til beste en fengende versjon av Barndomsminner fra Nordland (Å eg veit meg eit land), så oppnådde han langt på vei det han ropte fra scenen: - Jeg vil bli her!

I festivalprogrammet står det at musikken hans er en blanding av komplekse og svært dansbare funky grooves, nigeriansk tradisjonsmusikk, afrikansk perkusjon, støttet av en sterk blåserrekke, det hele toppet med Dele Sosimis humørfylte vokal.

  • Les mer om festspillene i Nord-Norge HER

Men det var landsdelens egen Halvdan Sivertsen som var først ut fra utescenen, og fikk med seg et hutrende publikum i "Hver gang vi møtes".

(Saken fortsetter under bildet)

Halvdan Sivertsen i Harstad

Halvdan Sivertsen er en norsk visesanger og låtskriver. Han er født i Tromsø, men oppvokst og bor i Bodø

Foto: Arild Moe

Møteplassen

Talene fra både festspilldirektøren, Dronninga og Harstadordføreren var preget av temaet i årets festspill; møteplassen.

Dronning Sonja snakket varmt om landsdelen, og om det å komme hjem.

Hun kom for øvrig til Harstad med kongeskipet "Norge" som valgte å legge til kai ved Kulturhuset framfor å ankre opp utafor havna og frakte dronninga til land i småbåt.

Se video fra Dronningens velkomst her:

Dronning Sonja i Harstad

Dronning Sonja ankommer Harstad under festspillåpningen.

Et samlende arrangement

Prologen i åpningsforestillinga sto Ola Bremnes for. Han oppsummerte festspillhistoria som den gode rimsmeden han er.

Et paraplyhav av et publikum fikk ellers med seg storskjerm-minner og hilsninger fra artister og kunstnere som alle har gjestet FINN, igjen og igjen.

Alle understreket den samlende rollen Festspillene har på landsdelen. Det samme gjorde fylkesrådene fra de tre nordnorske fylkene.

– Til og med måsene her i Harstad hadde en egen symfoni for oss her, sa fylkesråd for Troms, Line Miriam Sandberg.

Ola Bremnes

Ola Bremnes er en norsk musiker, forfatter og trubadur. Han er bror av musikerne Kari Bremnes og Lars Bremnes.

Foto: Arid Moe