Vanskelig å gjøre E8 ulykkesfri

-Ingen enkeltstående tiltak kan hindre alvorlige trafikkulykker på en av Nord-Norges mest utsatte ulykkesveier. Det mener SINTEF.

Ulykke Lavangsdalen

E8 mellom Tromsø og Nordkjosbotn er vanskelig å gjøre ulykkesfri mener SINTEF. Her fra en ulykke i Lavangsdalen i 2008.

Foto: Erik Larsen

På E8 mellom Nordkjosbotn og Tromsø har 17 mennesker mista livet og 241 blitt skadd de siste 10 årene.

I forrige uke mista to personer livet i ei møteulykke mellom vogntog og personbil på strekninga.

- Dessverre skjer mange av de tragiske møteulykkene på rette veistrekningene, ofte under gode forhold. Det betyr at det kan være en del psykologiske faktorer som spiller inn. Det kan være for eksempel uoppmerksomhet, avsovning eller rus, sier trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF.

Sammensatte årsaker

Aldri før har politiet tatt så mange fartssyndere i nord som i år. Så langt i år er det en økning på 75 prosent.

Distriktsleder Geir Marthinsen i Utrykningspolitiet mener at det er en klar sammenheng mellom politiets innsats på veiene og ulykkesstatistikken, men bare farts- og adferdskontroller er ikke nok, sier han:

- Det har vært forskjellige årsaker til ulykkene. Vi har hatt møteulykker og reine utforkjøringer. Ulykkene er sammensatte og da kan det mange ganger være vanskelig å finne de rette tiltakene, sier Marthinsen.

Må få på plass tiltak

Direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk mener Statens Vegvesen må se på hvilke tiltak som kan settes inn for å få ned ulykkestallet på veien som allerede er en av landsdelens beste og flotteste.

- Der det ferdes mye folk og der det skjer mange ulykker er det viktig å se på om man kan sette i gang tiltak som kan virke ganske raskt, sier Sandberg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.