NRK Meny
Normal

Tør ikke gå tur i Dividalen

Brunbjørnen blir stadig mere nærgående i indre Troms. Mange har blitt engstelige for å gå på tur.

Vegard Sørgård

Vegard Sørgård fikk seg en overraskelse da en brunbjørn lusket rundt husveggen hans. Nå tør naboene knapt gå ut av huset uten å engste seg for bjørnen.

Foto: Privat

Etter at brunbjørnen har blitt stadig mer nærgående i Indre Troms, tør folk knapt gå tur alene i frykt for selskap av bamsefar på stien.

Vegard Sørgård i Dividalen i Målselv kommune i Troms fikk seg nemlig en overraskelse da han så ut av stuevinduet sist torsdag, da en stor bjørn kom springende tvers over gårdplassen rett utenfor huset hans.

Naboene Rita Uleberg og Janne Karin Stenvold syns nå at bjørnen har blitt ubehagelig nærgående.

– Jeg synes bjørnen oppfører seg ganske unormalt. Bjørnen skal jo være redd folk, så jeg liker jo ikke det at den lusker helt nær bebyggelse.

Har hørt brumlebassen

– Jeg føler jeg må se meg over skuldra når jeg henger opp klær, sier Uleberg.

– Du får en sånn uhyggelig følelse, sier Stenvold.

– Har du sett bjørnen?

– Nei, men jeg har hørt ham brumle, og jeg har hørt han gå i kvistene.

LES OGSÅ:

Rolig bamse?

Den skandinaviske brunbjørnen er regnet for å være ganske fredelig, og det er regnet som relativt uvanlig at bjørnen angriper mennesker.

Men så sent som høsten 2007 ble en elgjeger drept av bjørn i Valsjöbyn i Jemtland, rett over grensen for Lierne i Nord-Trøndelag.

I 2004 ble en jeger drept av en binne sør for Jokkmokk i Nord-Sverige. Dyret ble sporet opp i løpet av få dager, og skutt. Men før det må man helt tilbake til 1902, da en jeger ble drept av en bjørn i Norrland.

NETT-TV: Lars Monsen om brunbjørn

NETT-TV: Bjørn drepte jeger

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.