NRK Meny
Normal

Slapp not på innsiden av fjordlinja – nå skal fartøyet granskes

Fiskeridirektoratet gjør helomvendig i saken der de først hevdet en snurrevadbåt ikke gjorde noe galt. Nå viser det seg at den likevel var innenfor fjordlinja i Varangerfjorden.

Frysetråler

Fritidsfiskere filmet denne norske snurrevadbåt utenfor Bøkfjord fyr. Dette er cirka 1,5 nautiske mil på innsiden av fjordlinja.

Foto: Privat

– Jeg beklager for at jeg kom i skade for å si at fjordlinja går på østsiden av Bugøyfjorden. Det er selvfølgelig på østsiden av Jarfjorden linja går, slik at det ikke hersker noe tvil. Vi er veldig takknemlig for at folk følger med og gir innspill når de oppdager ting som kan være feil, sier regiondirektør Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet.

Det var sist ukeNRK skrev om fritidsfiskere som filmet en norsk snurrevadbåt som kastet not etter sei, like utenfor fjæresteinene ved Bøkfjord fyr i Varangerfjorden.

Fritidsfiskerne mente dette var ulovlig fiske da dette skjedde langt innenfor fjordlinja. De meldte derfor saken inn til Fiskeridirektoratet, som på sin side mente at fjordlinja var mye lenger inn i Varangerfjorden.

Hermod Larsen innrømmer nå at dette var feil.

Les også: Mener fiskebåt fisket ulovlig

Fjordlinja Varangerfjorden

Her er kartet til fiskeridirektoratet som viser hvor fjordlinja går i Varangerfjorden.

Foto: Fiskeridirektoratet

Har vært på innsiden av fjordlinja

Fjordlinja ble opprettet i 2005 for å verne om torskefisket i Varangerfjorden, og strekker seg mellom Vadsø og Jarfjorden nord for Kirkenes.

Hermod Larsen kan derfor bekrefte at fartøyet har vært på innsiden av fjordlinja, som strekker seg mellom Vadsø og Jarfjorden nord for Kirkenes. Nå gjenstår det for direktoratet å bevise at fartøyet faktisk fisket sei, som fritidsfiskerne hevdet, og delvis dokumentert med video.

– Av det vi har sett så langt, har båten vært på innsiden av fjordlinja, men vi kan ikke konstatere ut fra de sporingene vi har om den har fisket eller ikke. Det skal vi nå kartlegge, sier han.

– Det er nå satt flere folk på denne saken, og det vil bli fulgt opp fra vår side på en skikkelig og grei måte på bakgrunn av de nye opplysningene, og ut fra det vi har av sporing, sier Larsen og henviser til videofilmen fritidsfiskerne gjorde av båten.

– Men hvorfor ble ikke dette gjort med en gang?

– Vi hadde kjørt en sporing, som ikke kunne fortelle oss at det var gjort noe galt. Vi har mulighet til å gå litt dypere inn i materien, med filmen vi mottok for ikke så veldig lenge siden, sier regionsdirektøren.

Kan få inndratt fangst

Om undersøkelsene viser at båten har fisket innenfor fjordlinja, kan Hermod Larsen fortelle at det er klare regler for hva som skjer hvis man er på feil plass og fisker.

– Det er ulike reaksjonsformer som inndragning av fangst, bøter, eller anmeldelse, sier Larsen.

NRK har etter gjentatte forsøk, ikke lyktes i å få kontakt med fartøyet som saken dreier seg om.

Les også: Statsråd tar feil om fjordlinja
Les også: Rekefiske i Varangerfjorden