Sprengkulda stopper skolebussen

Transport av skolebarn har en kuldegrense på - 40, og mandag morgen våknet folk i Karasjok til -41,3 grader.

Karasjok

Kulda har grepet taket i Finnmark, der Karasjok hadde -41,3 mandag morgen.

Foto: Tobias Sakrisvold Martinsen/NRK

Alle skoleruter er innstilt i Karasjok på grunn av kulda. Også i Tana er alle skoleruter innstilt mandag på grunn av kulde.

I Karasjok mandag morgen var det -41,3 grader, i Tana var det -31, mens det også i Kautokeino ble målt -41 mandag morgen.

Man er ikke ukjent med kalde dager på indre strøk av Finnmark, men når gradestokken bikker under -40 instilles alle skoleruter på grunn av kulda. Det fordi Boreal transport har -40 som kuldegrense for å kjøre skolebarn med buss til og fra skolene.

Hektisk helg

På Essostasjonen i Karasjok har de hatt det hektisk denne helga, forteller eier Rune Olsen.

Rune Olsen

Eier Rune Olsen utenfor Essostasjonen i Karasjok.

– Det er tilreisende som ikke har motorvarmere. Jeg pleier å si at det er billigere å la bilen gå hele natta, dersom du ikke har motorvarmer. Det er umulig å få start uten. Du kan risikere å ødelegge bilen i denne kulda, sier Olsen til Yr.no.

For folk som bor i indre Finnmark er ikke -40 så sjokkerende. Det er bare å kle seg godt.

– Det er ikke kaldt hvis du kler på deg. Du blir vant til kulda. Når det er mildere enn dette, med 25 minusgrader, er det nesten sånn at du bare tar t-skjorte under jakka, sier Olsen med en latter.

Rutebussene flere steder er innstilt, også det som følge av kulda i Finnmark mandag. Rute 640 mellom Kirkenes og Pasvik er foreløpig innstilt mandag morgen. Rute 110 Alta - Kautokeino som er satt opp klokka 19.15 går ikke på grunn av sterk kulde, melder Boreal.

Mange har det kaldt i dag

Strømforbruk om vinteren

Kaldt vær gir fantastiske farger på himmelen og fine bilder, som dette.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

På facebook-sidene til Nordnytt spurte vi folk hvor kaldt de har det der de er. Her har det blitt meldt om -35 i Hesseng, -34 i Nordreisa (Krakenes) og -40 på Svanvik for å nevne noen.

Det vises at det dermed er kaldt flere steder, men aller kaldest er det nok på Finnmarksvidda:

– Ny måling fra gjeterhytte på vidda i Kautokeino, - 47,6 grader, skriver Johan Mathis Gaup på Nordnytts Facebook-side.

Stanset flytrafikken

Søndag gjorde tett frostrøyk på Varangerfjorden at flytrafikken stoppet opp i Vadsø. Der måtte flypassasjerene fraktes med buss til Vardø for å komme seg med fly. det var da rundt -11 grader i Vadsø, skriver Finnmarken.

Ifølge prognoser fra Yr.no holder kulda et grepa tak i nord fram til onsdag. Likevel skal det bli midlere allerede fra tirsdag, selv om meldingene sier at det da skal ligge på -36 til - 38 i Karasjok og Kautokeino.

Noen temperaturer mandag den 20.01.2014 klokka 05:00

Alta: -23 grader
Banak: -21 grader
Sicchajavri: -25 grader
Karasjok: -41 grader
Kirkenes: -30 grader