NRK Meny
Normal

Redd hurtigtog rammer Nord-Norge

Hurtigtog mellom de største byene kan føre til dårligere flytilbud i utkantstrøkene, frykter flyselskapet SAS.

Hurtigtog
Foto: Deutsche Bahn AG, Warter

I forrige uke lanserte samferdselsministeren høyhastighetstog mellom de største norske byene, som et realistisk og miljøvennlig alternativ til flytrafikk. Varaordfører og Arbeiderpartipolitiker i Alta, Hilde Søraa frykter store konsekvenser for Finnmark hvis hurtigtogsatsingen i sør fører til færre flyavganger i nord.

- Jeg har bekymret meg litt for det utspillet hvis det gjør at utfordringene med samferdsel i Nord-Norge blir forverret. Og det er noe jeg ikke synes noe om, sier Søraa.

SAS bekymret

Samferdselminister Liv Signe Navarseter sa i forrige uke at hurtigtog mellom de største norske byene kan bli en realitet. Men det får blant annet Luftfartsnæringen til å reagere. SAS er avhengig av inntektene fra de lønnsomme rutene mellom de store byene.

Administrerende direktør for SAS Norge, Ola Strand skrev i det siste SAS magasinet at rutetilbudet i utkantstrøkene kan bli svekket hvis inntektsgrunnalegt blir svekket.

Departementet tviler

Strand vil ikke kommentere saken ovenfor NRK, men statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein har ingen tro på at hurtigtog i sør vil føre til færre avganger i nord.

- Nå er det slik at SAS og Norwegian flyr til Nord-Norge enten fordi de tjener penger på dette eller fordi de får støtte fra staten for å gjøre det. Det vil være modellen også i fremtiden, sier Lahnstein.

Vil også ha tog

Hilde Søraa er likevel bekymret for flytilbudet, og mener at en på nytt må vurdere togtilbud i nord hvis hurtigtog i sør blir en realitet.

- Enten må man jo se på utbygging av toglinjer. At man har muligheten til denne løsningen her og. Men dersom man skal velge en ting uten å se hvilke utfordringer det får for Nord-Norge tror jeg det blir veldig galt, sier hun.