Hopp til innhold

Massepermittering etter råstoffmangel

Flere hundre ansatte i Norway Seafoods har gått permittert store deler av høsten. I mellomtiden sender selskapet alt råstoffet til Stamsund og Båtsfjord.

Per Gunnar Hansen

Produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen i Norway Seafoods sier de har opplevd en høst med lite råstoff til deres anlegg.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

– Det er dårlig stemning, og vi er mange som stiller spørsmålstegn ved ledelsens prioriteringer, sier hovedtillitsvalgt ved Norway Seafoods' anlegg i Hammerfest, Tom Olav Johannessen.

30. september ble drøye 100 ansatte ved anlegget permittert. De eneste som er på jobb, er kaimannskap som tar i mot trålerne. Fisken lastes over på trailere som deretter setter kursen mot Båtsfjord, 450 kilometer unna.

I dag er det kun anlegget i Båtsfjord og Stamsund i Nordland som er i drift. Norway Seafoods skylder på dårlig råstofftilgang.

Prioriterer to anlegg

– Den underliggende grunnen er at vi har opplevd en høst med lite råstoff. Vi klarer ikke å sikre produksjon på fire anlegg. Vi ønsker å toppe produksjonen ved to anlegg, noe som fører til at vi sender råstoffet til Båtsfjord og Stamsund, sier produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen.

– Hvorfor prioriterer dere kun disse to anleggene?

– Det skyldes markedsmessige forhold der disse to anleggene har produksjonsutstyr for å håndtere leveranser til kunder med kritiske behov.

– Hvorfor ikke ha tilsvarende utstyr ved de andre anleggene?

– Vi kan ikke investere i likt produksjonsutstyr på alle anleggene, selv om vi kunne ønske det, repliserer Hansen.

Fortsetter ut oktober

Norway Seafoods sier den lave råstofftilgangen vil fortsette ut oktober i første omgang. Dette betyr i praksis at omlag 200 ansatte ved anleggene i Mehamn, Hammerfest, og Melbu vil gå permittert på ubestemt tid.

Hammerfest kommune eier 40 prosent av havfiskeflåten som leverer til Norway Seafoods. Ordfører Alf E. Jakobsen (Ap) mener man ser de første tegnene på en utvanning av konsesjonsbetingelsene.

– Om regjeringen gjennomfører det de har sagt under dannelsen av regjeringsplattformen, altså varsle at fiskeleveransene kan gjøres i større regioner. Da får Aker Seafoods og Norway Seafoods det som de vil. Selskapene kan altså bruke de kvotene de har i Finnmark, og deretter levere i hele Nord-Norge eller sende det frossent ut av landet, sier han.

Norway seafood - rypefjord

Drøyt 100 ansatte ved anlegget her i Rypefjord har vært permittert siden 30. september.

Foto: Allan Klo/NRK

Stiller Bakke-Jensen til veggs

Jakobsen retter pekefingeren mot Høyres stortingsrepresentant i Finnmark.

– Dette er tragisk i forhold til det Frank Bakke-Jensen har sagt, nemlig at er det forpliktelser, skal de overholdes. Nå ser vi hva uttalelsene er verdt på papiret, sier Jakobsen.

Frank Bakke-Jensen mener Hammerfest-ordføreren snur problemstillingen på hodet.

– Jeg har ikke sjekket hvor Norway Seafoods leverer sine fangster, men jeg registrerer på arbeidsledighetsstatistikken at Hammerfest kommune står med 2,7 prosent arbeidsledighet i september, mens Båtsfjord kommune står med 9 prosent. Jeg er derfor ikke helt sikker på at båtsfjordingene stjeler så mye fisk, slår den tidligere Båtsfjord-ordføreren fast.

Skylder på forrige regjering

Bakken-Jensen mener hovedproblemet handler om den svake råstofftilgangen, der han mener den forrige regjeringen må ta mye av ansvaret.

– Trålerne klarer åpenbart ikke å levere nok råstoff til anleggene, noe som gjør oss avhengige av kystflåten. Arbeiderpartiet - som fram til for en uke siden satt med fiskeristatsråden - har blemma det til i forhold til fiskerireguleringene. Her er problemet mer komplisert enn en setning i en regjeringsplattform

– Jeg har tatt kontakt med statsråd Elisabeth Aspaker og bedt om fritt fiske ut året for kystflåten under 15 meter. Dette vil hjelpe både på lønnsomheten i kystflåten, og det vil hjelpe landanlegg med råstoffmangel, sier Bakke-Jensen til NRK.

Norway Seafoods i Kjøllefjord

Det har ikke kommet inn nok råstoff til Norway Seafoods anlegg denne høsten. Her fra Kjøllefjord ved en tidligere anledning.

Foto: Frode Myhra Skog / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark