NRK Meny
Normal

– Jeg skulle hatt ei spåkule i 2004

Ingen nåde for Tromsø-mannen Stig Henriksen.

Stig Henriksen

Stig Henriksen sier han vil kjempe seg tilbake etter at han onsdag ble slått personlig konkurs.

Foto: NRK

Den profilerte forretningsmannen Stig Henriksen fra Tromsø ble onsdag ettermiddag slått personlig konkurs i Nord-Troms tingrett av Handelsbanken.

I løpet av onsdagens rettsmøte kom det fram at Henriksens totalgjeld er på over 40 millioner kroner , mens boet hans har en langt lavere verdi.

Henriksen ba i et rettsmøte for fjorten dager siden om utsettelse, og fikk det. I dag onsdag ba han om at saken ble utsatt i ytterligere to uker for å få tid til å klarlegge gjelden og verdiene han har. Han bestrider også at vilkårene for konkurs foreligger.

Hus, hytte og sportsbil var ikke nok

Av verdier han kunne vise til var blant annet to eiendommer i Tromsø, en sportsbil av typen Maserati, aksjer i et entreprenørselskap, ei hytte i Finland og forskudd på ei leilighet i Brasil.

– Henriksen har innstilt sine betalinger, og har også erkjent at han ikke har inntekter av betydning, eller utsikter til ordinære inntekter. Han er dermed klart illikvid. Ved de relativt grove beregninger som er gjort finner retten at passiva overstiger aktiva med over 15 millioner kroner. (…) retten tar derfor konkursbegjæringen til følge, skriver dommeren.

Dommeren skriver videre at selv om beregningene ikke er presise, så finner retten det meget lite sannsynlig at ytterligere undersøkelser vil kunne føre til den konklusjon at Henriksen er solvent.

– Retten ser derfor ingen grunn til å utsette saken ytterligere.

– For lett å få lån

Stig Henriksen har i flere år vært blant de mest profilerte utbyggerne i Tromsø. Han gir bankene skylden for uføret han havnet i da finanskrisen traff Norge, og nedturen startet i eiendomsmarkedet i Tromsø.

– Jeg kjenner veldig mange som er i samme situasjon som meg og som har det like ille eller verre. Det har tydeligvis vært for lett å få lån av bankene, sier Henriksen til NRK.

Henriksen mister nå boligen, Maseratien og hytta si. Og allerede i vinter måtte han selge en svært eksklusiv Porsche Carrera GT sportsbil.

Skal kjempe seg tilbake

Men til tross for det økonomiske marerittet, så vil Henriksen kjempe seg tilbake i byggebransjen.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke er utslått.

Og han fortsetter:

– De eneste som tjener gode penger på dette er media og advokater. Verken jeg eller Handelsbanken er seierherrer i denne saken, sier han.

– Hva kunne du ha gjort annerledes?

– Jeg kunne ha kjøpt ei glasskule hos en spåmann i 2004 og spådd framtida. Da hadde jeg nok gjort en del ting annerledes, avslutter Stig Henriksen.