Print ut hele gjenstander

Revolusjonerende printer! Se bildene her.

Frode Eldvik har printet denne vasen ut fra printeren sin
Foto: Nils Mehren, NRK

Eldevik Industridesign i Troms skriver ut blant annet ekte vaser og skiftnøkler fra printeren sin.

Laster du inn en 3-dimensjonal tegning på datamaskinen din, er det bare å trykke på print, så kommer den ut som ekte vare.

 

Sjakkbrikke fra printeren
Foto: Nils Mehren, NRK

Bindemiddel

-Istedet for sprute ut sort blekk på et ark, spruter denne printeren ut et bindemiddel. Det er nesten som å legge ark på ark på hverandre, bare at denne printeren legger pulverlag opp på hverandre, og deretter blir det herdet – og vips – så kommer gjenstanden ut, sierFrode Eldevik. Eldevik Industridesign er de første i Norge som leverer dette tilbudet.

Men hvem er det egentlig som kjøper dette?

-Først og fremst bedrifter som driver med produktutvikling. Men også arkitekter. Jeg håper at sykehusene etter hvert blir interessert i dette. I dag kan du gjennom MR-røntken ta utskrift av kroppen. Og da kan du ta en tro kopi av for eksempel ryggsøylen din. I USA har de allerede tatt i bruk denne metoden på sykehusene, sier Eldevik.

 

Til og med kjever kan en printe ut
Foto: Nils Mehren, NRK

Hvis folk for eksempel har fått et knust kjevebein, så har de printet ut et nytt kjevebein, og satt det inn i kroppen. Kroppen tolererer dette, og begynner å bygge nytt vev rundt.

Spår stor vekst

Eldevik tror dette vil bli standard i alle norske hjem om noen tiår. –Tenk deg selv om du har fått ødelagt noe på foodprosessoren eller symaskinen din. Da kan du gå inn på en internettside, betale en sum, og laste ned ei 3D-fil av den delen du ønsker. Så er det bare å sy videre.

Industriell revolusjon

-Vi står foran en industriell revolusjon, sier Eldevik. Akkurat nå ligger det en gratis skiftnøkkel ute på ei internettside. Det er bare å laste den ned, trykk på print, og begynne å skru, forteller Eldevik.