NRK Meny
Normal

Reiselivsnæringa reagerer på oljerigger i fugleområde

Reiselivsaktører reagerer kraftig på planene om å bruke Vadsø havn for klargjøring av russiske oljerigger. Der frykter man at dette vil gå ut over den stadig voksende fugleturismen i området. Men tross kritikken ønsker nå lokalpolitikerne oljeriggene velkommen.

Oljerigger i fugleområde

I en spesiallaget båt ligger de ute i havnebassenget i Vadsø for å kikke etter sjeldne fugler. Denne typen turisme har vokst kraftig i området de siste årene.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Fugleturisme har vokst kraftig i området de siste årene. Derfor reagerer reiselivsnæringa på at de snart må konkurrere om plassen med russiske oljeplattformer.

– Vi er i startgropen på å tilrettelegge for fugleturisme i Varanger generelt. Dette tror jeg vil skape et negativ omdømme for Vadsø kommune, at man aksepterer å få noe sånt i indre havn. Det tror jeg ikke er bra, sier turistvert Øyvind Zahl Arntzen.

Oljerigger i fugleområde

Tror ikke på negative innvirkninger

Ute på Vadsøya ønsker nå lokalpolitikerne de russiske oljeaktørene velkommen. Og selv om de kommende plattformene kan bli å rage opp mot 150 meter i været, møter kritikken fra reiselivsnæringa liten forståelse.

– Jeg kan skjønne at man har innvendinger på grunn av en ny etablering eller en ny aktivitet. Men jeg tror ikke det vil ha spesielle negative innvirkninger på det. Det viktigste av alt er at det ikke vil føre til utslipp eller negative konsekvenser som gjør at fuglelivet vi har her vil flykte, forteller Bernt Aksel Jensen som er styreleder i Vadsø Havn.

Næringsaktivitet er avgjørende

Heller ikke alle i reiselivsbransjen stiller seg bak kritikken. Vadsø Fjordhotell kan få boreriggene som nærmeste nabo. Likevel er de positive til prosjektet.

– Vi kan ikke leve bare av fuglen, selv om vi er en aktør som har satset veldig mye på turisme. Spesielt fuglekikking. Næringsaktivitet er avgjørende for å ha et nødvendig grunnlag for drift for vår del, sier hotellvert ved Vadsø Fjordhotell, Frode Jerpstad Fjerdingøy.

Aktørene som driver med fugleturisme tror derimot kommunen vil tape mer enn de vinner på å slippe til oljeplattformene.