Hopp til innhold

Telenor la ned – ble ny start

Morten Rune Simonsen mener han er blitt en blidere og bedre far etter at arbeidsplassen hans ble nedlagt.

telenor

Morten Rune Simonsen syns det er spennende med en ny arbeidsplass der han får mange varierte oppgaver.

Foto: Linda Pedersen / NRK

9. april 2014: De 51 ansatte i Telenor på Finnsnes får beskjeden: Konsernet vil legge ned hele avdelinga, og det skal skje fort, allerede 1. juli stenger dørene.

telenor

Vegard Bogstrand ledet Telenor sin avdeling på Finnsnes. I dag leder han kundesenteret til Troms fylkestrafikk, og pendler mellom Finnsnes og Tromsø daglig.

Foto: Privat foto

Sjokket sprer seg mellom de ulike teamene. Fortvilelsen er stor. Mange har jobba i selskapet hele sitt liv, og føler at de kan ingenting anna. Andre har nettopp bygd hus. Tre par lurer på hvordan de nå skal få endene til å møtes.

– Vi hadde mange langsiktige planer. Vi skulle bygge oss opp og hadde et håp om å bli enda større. Derfor var det veldig trist å få den beskjeden, sier Vegard Bogstrand, som var leder for avdelinga på Finnsnes.

Krisemøter

Så kommer fagforeningene på banen, det er krisemøter og illsinte debattinnlegg i avisene. Nav kommer for å informere om hva de kan tilby. Ordføreren i Lenvik raser over Telenor-konsernet, og konsernet svarer.

Det handler ikke om mangel på kompetanse på Finnsnes-avdelinga, men det er nødvendig å effektivisere ved å samle flere kundebehandlere på færre steder.

Alle de 51 på Finnsnes får tilbud om å flytte til andre kundesentre. Bare fire takker ja. De to medarbeiderne med lengst ansiennietet fortsetter i selskapet – med hjemmekontor.

Ellers tar alle de andre i mot tilbudet om sluttpakke. Tre måneders oppsigelse, og deretter sluttpakker med ulik lengde, alt etter hvor lang fartstid du har i telefongiganten.

– Det ble først noen uker med ferie, så var det om å gjøre å bestemme seg for hva vi skulle gjøre fremover, sier Morten Rune Simonsen.

telenor

Morten Rune Simonsen er begynt i jobb, og samboeren er blitt student, etter at deres forrige arbeidsplass ble lagt ned.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Fikk ny jobb

Han og samboeren sto plutselig uten jobb. Etter hvert ble de enige om at hun skulle begynne å studere, mens han ville ut i arbeidslivet. Og til tross for mange måneder med sluttpakke og oppsigelsestid, var harn ikke den eneste som heiv seg i jobbletinga. Da han søkte på jobben som selger hos Troms salgssentral, hadde han mange tidligere kolleger som "konkurrenter". Han fikk jobben.

– Når det først skulle bli sånn som det ble, så må jeg si at jeg stortrives her. Etter femten år lenket til øretelefoner og en stol og dataskjerm, er det herlig å ha en jobb hvor jeg får beveget meg litt. Og jeg får treffe kundene ansikt til ansikt. Det er fantastisk.

Simonsen går så langt som å hevde at han er blitt en bedre far og et bedre menneske etter at han bytta jobb.

– Dagene som kundebehandler var fulle av stress. Det var alltid kø på linja, du ble aldri ferdig. Jeg ble veldig "hausliten", som jeg kaller det. Etter jobb var lunta veldig kort og jeg trengte ro og stillhet. Det var ikke så enkelt når vi har to gutter hjemme som krever sitt. I dag kan jeg være fysisk sliten etter jobb, men det er noe helt annet, sier 40-åringen.

telenor

Ulykke ble snudd til lykke for Hans Ivar Hansen. Han starta ny butikk da Telenor ble lagt ned på Finnsnes.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Fulgte drømmen

Også for Hans Ivar Hansen ble nedleggelsen av arbeidsplassen hans en helt ny start. Han og kona hadde i mange år drømt om å drive butikk. I dag er drømmen blitt til virkelighet. I Fredheimgården på Finnsnes, bare noen steinkast unna hans tidligere arbeidsplass, driver de nå en matbutikk med orientalske varer.

– Til å begynne med var nedlegginga av Telenor en stor ulykke. Jeg lurte på hva i alle dager skulle skje den dagen pengene ikke lenger kom inn på kontoen. Men så fant vi ut at det var «nå eller aldri». Så da fikk vi det sparket som skulle til, og åpna butikk. Sluttpakken fra min tidligere arbeidsgiver gjør sånn at vi kan ha litt is i magen, og så langt går det veldig bra. Så bra at vi har måttet flytte til større lokaler, smiler han.

Kan komme rush

telenor

Nav-leder i Lenvik, Elin Rognmo, tror alle tidligere Telenor-ansatte i kommunen vil få seg jobb når de er klare.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Gunnar Bertheussen fra Dyrøy var én av de tillitsvalgte på Telenor på Finnsnes. Han anslår at det i dag er mellom ti og femten personer som ennå ikke har kommet i gang med noe etter nedleggelsen. Flere av dem er frivillig hjemmeværende, og kan ennå leve godt på sluttpakken de fikk.

– Flere av de ansatte har satt seg på skolebenken igjen og er i gang med utdanning. Noen tar hjelpepleierutdanning, andre tar forkurs til ingeniørutdanning. Men fra desember og utover kan det komme et lite «rush» til Nav-kontorene i Midt-Troms. Da opphører sluttpakken for de som hadde kortest ansiennitet, sier Bertheussen.

Bedre enn fryktet

Elin Rognmo er leder for Nav Lenvik.

– At det forsvant 50 arbeidsplasser på Finnsnes, var veldig trist, men det har gått bedre enn vi fryktet. Jeg er sikker på at det vil være arbeid til alle. Lenvik kommune nærmer seg 300 bedrifter, og det betyr at her er det mange arbeidsplasser. Men det er den arbeidsledige sjøl som må skaffe seg jobb, poengterer hun.

Flere sliter i Bardu

telenor

Sissel Sagen (43) i Bardu mottar dagpenger for første gang i sitt liv. Hun vurderer nå å selge leiligheta og flytte sørover dersom hun ikke snart får seg jobb.

Foto: Privat foto

For tre år siden la Telenor ned si avdeling på Setermoen i Bardu. Der forsvant rundt 40 arbeidsplasser. Ennå er det flere som sliter med å finne seg jobb. Sissel Sagen er én av dem. Hun hadde jobbet i Telenor i 14 år da avdelinga ble lagt ned. Hun valgte å utdanne seg til helsesekretær. Så fikk hun jobb på Troms militære sykehus. Men nylig ble også det lagt ned.

– Jeg er visst forfulgt av nedleggelser. For første gang i mitt liv må jeg nå «nave». Det er få aktuelle jobber å velge mellom i Målselv og Bardu, og jeg vurderer derfor å flytte sørover, sier hun.