NRK Meny
Normal

Arbeiderpartiet seirer i Frp-kommunen

Etter to perioder med makta, går det mot et regimeskifte for John Karlsen og Frp-utstillingsvinduet Nordreisa.

Lidvardt Jakobsen og Nordreisa Ap

Lidvart Jakobsen og resten av Nordreisa Arbeiderparti jubler over valgseieren.

Foto: Privat / Foto

– Det var som ventet. Valgkampen har bare fokusert på eiendomsskatt, avgifter og skolestruktur, og det straffes vi for nå, sier John Karlsen, Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Nordreisa.

Han har sittet som ordfører i Nordreisa siden 2003. Kommunen har blitt sett på som et utstillingsvindu for Fremskrittspartiet, sammen med vestlandskommunen Os.

Partileder Siv Jensen har tdiligere skrytt av Karslen og kalt ham en politiker med en sterk personlighet og et struttende engasjement.

Nå må han gi fra seg ordførerstolen til Arbeiderpartiet.

John Karlsen

John Karlsen mister ordførerstolen i Nordreisa etter to perioder som ordfører.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Jubel i taket

Det foreløpige resultatet viser at Arbeiderpartiet er kommunens største parti, med 39,1 prosent og en framgang på hele 16,9 prosentpoeng.

På partiets valgvake i Sørkjosen står jubelen i taket når NRK ringer etter at resultatet ble kjent.

– Det er et veldig godt resultat, men vi har ikke flertall. Vi har lovet å gå bredt ut, og samarbeide med de andre partiene, sier det som trolig er Nordreisas påtroppende ordfører Lidvart Jakobsen.

Frp har den største nedgangen, på 30 prosentpoeng, men er likevel kommunens nest største parti med 19,3 prosents oppslutning.

Tredje største parti er Høyre, med 15,3 prosent oppslutning.

Mot sentralisering

Lidvart Jakobsen i Arbeiderpartiet er ikke tvil om hva som er hovedårsaken til maktskiftet.

– Jeg tror befolkningen i Nordreisa ikke vil ha noe av den sentraliseringspolitikken til Fremskrittspartiet, sier Jakobsen.

En meningsmåling før valget spådde en stor nedgang for Frp i Nordreisa. Karlsen sa til NRK før valget at han tror deler av nedgangen kommer av at Frp har satt opp eiendomsskatten i kommunen mot Ap, SV og Sp sin vilje.

Politisk kommentator i NRK Troms og Finnmark, Skjalg Fjellheim, mener Nordreisa-ordføreren blir straffet for brutte valgløfter.

Tøffe tak

Nordreisa står på ROBEK-lista og er blant kommunene i Norge med høyest lånegjeld og det høyeste avgiftsnivået.

– Jeg tror Arbeiderpartiet nå kommer til å reversere alt det vi har gjort. De må jobbe med de samme midlene som oss. Det blir tøffe tak, sier Karlsen til etterkommeren sin.

Prognosene viser at Ap får 9 representanter i kommunestyret, Frp får 4 og Høyre 3.

– Vi har sagt at vi skal gjennomføre en ting. Det er å gjenåpne småskolene. Det er ikke riktig å sende femåringer i skolebuss i flere timer, sier Jakobsen, som blir ordfører for den geografisk største kommunen i Troms.

Ap har samarbeidet med SV og Senterpartiet i kommunestyret. Sånn som tallene ser ut mandag kveld, får de tre partiene flertall, og 12 av 21 representanter

I Nordreisa var det et frammøte på 63,1 prosent i lokalvalget.