NRK Meny
Normal

Forskerbåt utløste stor redningsaksjon

Alle nødetatene trodde en båt var på vei ned utenfor Tromsø. Det viste seg at det var en forskningsbåt som hadde utløst aksjonen.

Utrykning

Båten til høyre blir bruk til forskning. Den fikk alle nødetatene til å rykke ut onsdag formiddag, da melder trodde den sank i og med at den ligger så lavt i vannet.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Vi har fått melding om en båt som synker utenfor Hamna i Tromsø. To personer står visstnok på styrehuset, sa operasjonsleder i politiet, Gaute Hoff, til NRK, like før klokken 09.30.

Båten lå i Sandnessundet, mellom Tromsøya og Kvaløya, like ved flyplassen.

Hovedredningssentralen ble varslet om saken, og de koblet redningsskøyta "Kaptein Skaugen" inn i aksjonen.

I tillegg ble brannvesenet og ambulansetjenesten sendt ut.

Laster kart, vennligst vent...

Aksjonen avsluttet fort

Klokken 09.40 melder politiet at aksjonen er avsluttet.

– Det var to personer i en liten hjemmelaget båt som dro garn, skriver de på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Båten hadde en slik form at det som ut som den var på tur å synke, og det har fått folk som så det til å reagere. Det var en hjemmelaget liten båt med to friske og raske fiskere som dro garn, sier operasjonsleder ved Troms politidistrikt, Gunnar Baardsen til NRK.

Det viser seg at det var en såkalt Polarsirkel-båt som ble observert i Sandnessundet. Den ble brukt til et forskningsprosjekt i regi av Framsenteret i Tromsø.

– Bra at folk melder fra

– Vi fikk meldingen og rykket ut med alle ressurser. Det hørtes ut som en alvorlig situasjon, men heldigvis var det ingen fare. Dette er en del av arbeidshverdagen vår, og vi er bare glad til når det er falsk alarm, sier Baardsen videre.

Til tross for misforståelsen er også Hovedredningssentralen fornøyd med at folk melder fra når de ser noe som kan være en nødsituasjon.

– Båten i Sandnessundet var ikke i nød, men holdt på med garnbruk. Uansett er det supert at folk som ser noe melder i fra hvis de er i tvil, uttaler de.

Laster Twitter-innhold