Hopp til innhold

Se havørna svømme «butterfly»

Etter et basketak med to andre fugler, og flere måser, måtte havørna svømme 400 meter inn til land. Frode Kristiansen filmet den litt uvanlige svømmeturen.

Video 2f245257-a744-45ac-b730-b327b0143c18.jpg

Den svømmende ørnen ble filmet av Frode Kristiansen.

– Jeg så det bare i noen få sekunder før det var over. Det var tre ørner som sloss med to stormåser og noen mindre måser, sier Frode Kristiansen.

Han var ute og fisket på yttersiden av Dyrøya i Troms 22. mai da han så episoden. Kristiansen, som selv bor i Tromsø, lå i båten rundt 150 meter ut fra land. Basketaket skjedde trolig 200 meter lenger ut.

Hva kampen handlet om, vet ikke Kristiansen, men han vet at det ligger to havørnreir like i nærheten.

To ørner stupte i sjøen

Etter hvert deiser to av kampørnene i sjøen fra rundt 30 meters høyde.

– De gikk ned i en spiral viklet inn i hverandre. Den ene kom seg på vingene, men den andre la på svøm, sier Kristiansen.

Underveis til land blir den uheldige ørna angrepet av de andre fuglene, men Kristiansen ser at den kommer seg helberget og tilsynelatende uskadd i land.

Gode svømmere

Etter at ørna har havnet i vannet får han også til å filme og ta bilde av slutten av hendelsen.

– Det er kjent at havørnen legger på svøm, og de er gode svømmere som kan svømme langt, sier førsteamanuensis Robert Barrett ved seksjon for naturvitenskap på Universitetet i Tromsø.

svommende orn

Havørna ble fotografert utafor Dyrøya i Troms.

Foto: Frode Kristiansen

Han forteller at det flere ganger har vært observert havørn som har vært nødt til å svømme i land etter å ha landet i sjøen.

Minner om «Butterfly»

– Mest sannsynlig har ørna en fisk i klørne. Dersom den fanger en fisk som er for tung, får den ikke til å lette. Den kan også ha problemer med å lette fra sjøen hvis det er helt vindstille, sier Barrett.

Men selv om en havørn kan svømme distanser på godt over kilometeren før de tar seg på land og tørker fjærene, betyr ikke det at det er elegante svømmere.

– De bakser seg aller mest fram, og kan kanskje ligne litt på butterflysvømmere i stilen, mener Barrett.

Bestanden av havørn har økt voldsomt siden den ble fredet på 60-tallet.

– Nå er de så utbredt at noen mener de begynner å bli en plage. Men det er nok ikke snakk om å gå tilbake til å tillate jakt på havørn, sier Barrett.