NRK Meny
Normal

Forsvaret beklager skarpskyting

Pinsefreden ble brått forstyrret da kystvaktskipet «Nordkapp» startet skarpskyting utafor Sør-Senja 1. pinsedag. Nå erkjenner Forsvaret at det ikke var så lurt.

KV Nordkapp

Kystvaktskipet Nordkapp forberedte seg på Syria-opprdrag ved å skyte med skarpt.

Foto: Forsvaret

En smatrende maskingeværild var det som fikk folk på Sør-Senja til å undres på en ellers stille 1. pinsedag. Samtidig kunne et fartøy fra Forsvaret skimtes sørvest av Stangnes på Sør-Senja.

Syria-forberedelser

Pressevakt ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH, Jørgen Petersen oppklarer befolkningens undring:
– Det er KV «Nordkapp» som gjennomfører et treningsopplegg for å være klar dersom de blir satt inn i denne operasjonen i Syria som handler om å fjerne kjemiske våpen. (Recsyr).

– På 1. pinsedag?

– Det skjønner vi veldig godt at folk reagerer på. Jeg har akkurat vært i kontakt med fartøyet og bedt de vurdere hvorvidt skytingen er nødvendig akkurat i dag, forklarer Petersen.

Pressevakten forteller at fartøyet har drevet skarpskyting med 12,7 mitraljøse i et område som er avgrensa og klarert for skyting.

Beklager

Petersen understreker at de har full forståelse for at folk ikke syns noe om en slik aktivitet på en helligdag.

– Vi beklager så mye, sier han.

KV «Nordkapp» skal muligens erstatte fregatten søsterskipet KV Andenes, som allerede er i Middelhavet. Skulle dette oppdraget trekke ut i tid, så vil KV «Nordkapp» overta.

Tidligere har fregatten KNM «Helge Ingstad» bidratt med å eskorte skip med kjemiske stridsmidler ut av Syria.

Ifølge Jørgen Petersen ved FOH så er det altså et treningsopplegg for å være klar til dette oppdraget som skipet nå gjennomfører i farvannene sørvest av Senja.

Laster kart, vennligst vent...