I snart 20 år har Trond Dahle og kompanjong Grethe Byberg drevet en av landets beste restauranter. De 4 Roser i Harstad åpnet dørene den 8. mars 1996 og har siden vært selve motoren i landsdelens fremste restaurantby. I 2009 tok Dahle og Byberg ny sats da de åpnet De 4 Roser i Tromsø.
Nå er begge restaurantene å finne i den prestisjetunge White Guide - lista over de 250 beste restauratene i Norden.
– Det er hyggelig og artig at man får litt anerkjennelse, forteller Trond Dahle til NRK.
– Hva er suksessformelen?
– Vi ville lage en restaurant der vi selv kunne tenke oss å være gjester. Det skulle ikke bare handle om mat, men også om å gi gjestene en opplevelse. I tillegg har vi hele vegen hatt flinke folk rundt oss. Slikt blir det suksess av og nå har vi stamgjester fra hele verden som jevnlig kommer tilbake for å spise hos oss, sier Dahle.
En av stamkundene er artisten Bjørn Eidsvåg, som senest i april besøkte restauranten:
White Guide er ikke så kjent i Norge, men har siden 2004 vært Sveriges viktigste restaurantliste. Den nye utgaven presenteres på mandag, og der finner man altså oversikten over Nordens 250 beste restauranter - 86 restauranter i Sverige, 70 i Danmark, 2 på Færøerne, 44 i Norge, 38 i Finland og 9 i Island.
Fire av restaurantene ligger i Nord-Norge. I tillegg til De 4 Roser i Harstad og Tromsø er Smak i Bodø og Huset i Longyearbyen med på lista.
Selv vil Dahle ikke være tilstede når årets The White Guide presenteres i Oslo på mandag. I stedet sender han de to kjøkkensjefene.
– Kjøkkenet er jo hjertet i restauranten!