NRK Meny
Normal

Dagligliv i terrortrua Brussel

Hun lever og jobber i terrortrua Brussel, med mann og to barn. Harstad-kvinna Wera Helstrøm (41) har arbeidet ved EU-delegasjonen/ambassaden på Norges hus i den belgiske hovedstaden siden august i år.

BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-SECURITY

Sikkerhetsoppbudet i Brussel har vært påtakelig de siste dagene på grunn av terrortrusselen.

Foto: DIRK WAEM / Afp

Wera Helstrøm (41) har arbeidet i Utenriksdepartementet i elleve år, og i sin nye jobb ved EU-delegasjonen er hun ambassaderåd og har ansvar for kommunikasjon. En av hennes sjefer er Norges ambassadør til Belgia Ingrid Schulerud, Jens Stoltenbergs kone.

Wera Helstrøm

Wera Helstrøm fra Harstad er ambassaderåd ved Norges hus i Brussel.

Foto: UD

Skolen er stengt i dag, forteller hun og opplever at den tar trusselnivået veldig på alvor.

– Så vi føler oss trygg på at ungene har vært godt ivaretatt på skolen. De er ni og tre år og går i samme internasjonale skole der treåringen har førskole i samme bygg.

Unngår folkemengder

Utenriksdepartementets reiseråd mandag ettermiddag er: I tråd med myndighetenes anbefalinger i Brussel, anbefales nordmenn i Brussel å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter.

Hvordan opplever du trusselnivået og terrorberedskapen?

– I dag er jeg på jobb i Norges hus i Brussel, forteller hun om mandagen sin. I helga var familien ute.

– Det generelle rådet er å unngå plasser der mye folk samles. Det har vi tatt hensyn til, men vi har vært ute i Brussel.

En spesiell situasjon

Helstrøm opplever situasjon spesiell i og med at det er mer politi og militære i gatene. Og flere steder er stengt. Men dagliglivet går sin gang, forteller hun.

«Norges Hus» i Brüssel

Wera Helstrøm på «Norges Hus» i Brussel sammen med kollegaene Anders Aalbu og Simon K. Johannsson.

Foto: UD

– Her hvor jeg jobber i sentrum av Brussel er kontorer og kafeer åpne, og folk sykler rundt. Til vanlig er det godt vakthold ved EU-hovedkvarteret og Norges hus.

Forskjellen er at det er mer politi og militære å se nå.

Blir man tryggere av å se alt vaktholdet, eller øker frykten?

– Jeg tror ikke man kan la være å bli berørt av alt vaktholdet. Men for min egen del kjenner jeg meg ikke mer utrygg av det ekstra nærværet av sikkerhetsmyndigheter. Men der er folk forskjellige.

Erfaring med terrortrusler

Wera Helstrøm har tidligere jobbet ved ambassaden i Nairobi i Kenya. Der var terroraksjoner ikke uvanlig.

– Vi opplevde ikke aksjoner rettet mot vestlige mål eller delegasjoner, forteller hun. – Men vi levde med ulike sikkerhetsutfordringer hele veien.

Mens NRK snakker med henne mandag kveld bekrefter belgiske myndigheter at terror-beredskapen opprettholdes på trusselnivå 4 en uke framover for Brussel.