NRK Meny
Normal

Bare tre målestasjoner i nord

Tre målestasjoner skal gi pollenvarsel til allergikere nord for Trondheim.

Allergi

Svært mange nordmenn lider av pollenallergi, likevel er det kun to målestasjoner som gir pollenvarsel i Troms og Finnmark.

Foto: colourbox.com

En enslig målestasjon på Kirkenes lufthavn Høybuktmoen, og en ved Meteorologisk institutt i Tromsø er alt som gir pollenallergikere i landets to nordligste fylker informasjon om pollenspredning. Neste måler sørover befinner seg i Bodø.

Pollenforsker og biolog i Norges Astma- og Allergiforbund, Hallvard Ramfjord, mener det ikke er godt nok for et så stort geografisk område.

– Nei, vi må være ærlige og si at dette ikke er godt nok. Det er for eksempel stor klimatisk forskjell på for eksempel øst- og Vest-Finnmark, og man må ta forbehold for de forskjellene i blant annet nedbør.

Selv om pollenmålerne står tettere i Sør-Norge, så er det også ønske om flere målere der. Sør for Trondheim er det utplassert åtte slike målere.

Bedre pollenvarsling

Også i Vestfold er det ønske om større tetthet av pollenmålere.

Stadig flere allergikere

Rundt 900 000 nordmenn, overkant av 20 prosent av befolkningen lider av mer eller mindre alvorlig pollenallergi eller høysnue. Og det blir stadig flere, sier Ramfjord.


– Det blir stadig flere pollenallergikere her til lands, blant annet på grunn av mildere vintre. Når gårder legges ned og kulturlandskapene gror igjen, blir det også mer pollenspredende løvskog.

Astma- og allergiforbundet mener det er på høy tid å stille spørsmålet om norske myndigheter tar problemet på alvor.

– Når vi vet at så mange i samfunnet har en slik kronisk sykdom, er det grunn til å spørre seg om vi tar sykdommen på alvor, om vi kanskje skulle gjort mer for å finne årsaker og tiltak for å motvirke denne alvorlige utviklingen, sier kommunikasjonssjef Bo Gleditsch i Astma- og allergiforbundet.

Mens det nå er varslet ekstrem spredning av bjørkepollen på Østlandet og Sørlandet, så har det ennå ikke vært noen utslag på målerne i nord så langt i år.