NRK Meny
Normal

Arbeiderpartilederne lover å tale Nord-Norges sak

Troms Arbeiderparti er nå klar med flere kampsaker på landsmøtet til Arbeiderpartiet som åpner i Oslo i formiddag.

Iris Sandholt og Cecilie Myrseth

Leder av Troms AUF Iris Sandholt (til venstre) og leder av Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth.

Foto: Privat

– Det viktigste for oss er at Arbeiderpartiet fortsatt skal være det viktigste partiet når det gjelder nordområdepolitikken. Det skal vi bidra til på landsmøtet. Den andre store saka for oss er å få inn Kvaløyforbindelsen i storbymeldinga som landsmøtet skal vedta, sier Cecilie Myrsted.

Hun er fylkespartileder i Troms Ap, og leder delegasjonen på 18 fra Troms på landsmøtet.

Tromsø ikke med

Et utvalg i Arbeiderpartiet la for noen måneder siden fram ei melding med forslag til ny storbypolitikk. Flere byer ble nevnt i meldinga. Tromsø som Nord-Norges største by ble ikke nevnt med et ord i Ap-meldinga.

Cecilie Myrseth avviser at man i Arbeiderparti-utvalget glemte Tromsø.

– Nå er det få byer som er spesielt nevnt. Det er mye i forslaget til storbymelding som også vi få stor betydning for en by som Tromsø. For oss vil en ny Kvaløyforbindelse være viktig. Slik trafikken er i dag, med lange køer, er dette med å stanse veksten på Kvaløya og hindre ei utvikling av Tromsø by. Og en ny forbindelse vil også måtte bli finansiert med bompenger.

Har endret asylpolitikk

Debatten om asylbarn har rast de siste ukene. Arbeiderpartiet står for en politikk som er lik politikken til Høyre- og Frp-regjeringa.

– Troms Arbeiderparti har hele tida vært klar på at vi trenger en oppmykning i asylpolitikken, og særlig når det gjelder spørsmålet om asylbarn. Vi ønsker en mykere linje i asylpolitikken enn det vi har i dag, understreker fylkespartilederen.

Vil fortsatt ha taxfree

En sak som skal drøftes på landsmøtet er et forslag om å avvikle ordningen med avgiftsfri alkohol på norske flyplasser.

Taxfreehandel er en ordning som har eksistert i lang tid og som brukes av svært mange av landets innbyggere, mener Tromsø Ap.

Lokallaget frykter at en reduksjon av taxfree-ordningen kan føre til mer smugling.

Fylkespartileder Cecilie Myrseth mener det er viktig å opprettholde ordninga, men ønsker at Vinmonopolet overtar salget av taxfreevarer som har stor betydning for Avinor og driften av norske flyplasser.

Dekning av tannlegeutgifter

Flere ganger har landsmøtet til Arbeiderpartiet gått inn for at utgifter til tannhelse bør dekkes av Folketrygden. Det er ikke blitt gjennomført. Nå kommer saka opp til ny behandling.

– Troms Arbeiderparti har vært krystallklar i sitt syn. Vi er ikke kommet langt nok. Dette blir ei sak for landsmøtet nå.

Støtter Palestina

AUF vil også markere seg på landsmøtet. De har blant annet foreslått at Norge anerkjenner Palestina som en egen stat, sier nyvalgt leder i Troms AUF, Iris Sandholt.

– Dette er viktig for å sette internasjonal solidaritet på dagsorden, og for å hjelpe dem som er okkupert. Arbeiderpartiet sentralt har sagt at de vil støtte en prinsipiell uttalelse om anerkjennelse, men ikke anerkjenne Palestina nå. De ønsker først en to-statsløsning. Vi er uenig, og mener en anerkjennelse av Palestina er veien til en to-statsløsning, sier Iris Sandholt.