NRK Meny
Normal

«Joana» i havn

Pirattrålerern «Joana» er nå i havn i Vadsø. Kapteinen blir avhørt av politiet.

Joana
Foto: Christian Kråkenes / NRK

Klokken halv ti i morges klappet den statsløse tråleren «Joana»  til kai i Vadsø.

Da hadde den blitt slept av Kystvaktskipet KV Svalbard siden torsdag.

Kystvakten bordet i en felles operasjon Joana 29 juni klokken 03.00, etter at kapteinen om bord nektet å la seg inspisere.

Politiet har i dag blitt overlevert bevis fra kystvaktskipene, som nå ligger til kai i Vadsø. Politiet vil etterhvert bestemme seg om man skal gå til straffetiltak ovenfor trålerens kaptein, og rederi.

Dette vil skje etter at kapteinen er avhørt hos politiet. Det vanlige i slike saker er at kapteinen vil bli presentert for et forelegg mot han personlig, og mot rederiet i kapteinens navn.

Det kan også bli presentert et forelegg på indragning av fangst og utstyr i båten.

– Dette er for å sikre at man ikke får noen fortejeneste av å begå straffbare handlinger, forteller påtalejurist i saken, Magne Nyborg.

Vedtar kapteinen foreleggene vil Joana kunne forlate Vadsø. Gjør han det ikke vil saken etter all sansynlighet havne i retten.

Ifølge Kystvakten dreier det seg om 220 tonn med ulovlig fanget fisk og manglende fangstdagbøker. Trålen ble kappet under bording, men den er nå funnet igjen, og viser seg å ha hatt ulovlig liten maskevidde, samt et innmontert tjuvnett.

Det opplyser skipssjef på KV Senja, Rune Furevik.