NRK Meny
Normal

– Det er fortsatt grunn til oljeoptimisme

Oljedirektøren mener det enda er grunn til oljeoptimisme i Nord-Norge, til tross for nedgangstider i bransjen.

Det er ingen grunn til å avlyse oljealderen i nord.
Det sa oljedirektøren da han møtte politikere og næringsliv i Vadsø i dag.
Nedgangstider i oljebransjen har fått mange til å tvile på framtida. Det bør man ikke, mener direktøren.

– Det er ingen grunn til å avlyse oljealderen i nord.

Det sa oljedirektøren da hun møtte politikere og næringsliv i Vadsø i dag.

Nedgangstider i oljebransjen har fått mange til å tvile på framtida. Det bør man ikke, mener direktøren.

Tror på framtidige utbygginger

Bente Nyland

Direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland mener det ikke er grunn til å tvile på framtida i oljebransjen i Nord-Norge.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Det var håp om en lysende fremtid med stor oljeaktivitet i Finnmark da oljeselskapene for alvor inntok Barentshavet.

Men nedgangstider i bransjen og høye konstnader på prosjektene i nord har gjort flere skeptiske til om dette er realistisk.

Men under et besøk i Vadsø fredag, sier oljedirektøren det er fortsatt er grunn til optimisme i Finnmark innen oljebransjen.

– Jeg er ganske optimistisk på at det kommer til å bli utbygginger i dette området. Oljedirektoratet er også bekymret over den kostnadsveksten som har vært, men vi tenker at med en god planlegging og gode runder med å få til bedre prosesser at vi kan få ned kostnadsbildet, sier oljedirektør, Bente Nyland til NRK i Vadsø i dag.

– Vi må være i førersetet

I Vadsø snakket oljedirektøren til en forsamling politikere og næringslivsfolk, som alle håper på en bit av oljekaka.

Også de har fått med seg de negative signalene fra bransjen. Budskapet fra oljedirektøren som fortsatt tror på en oljealder, også i Øst-Finnmark, ble derfor godt tatt i mot.

- Jeg tenker at oljedirektøren alltid har fakta på bordet og har en veldig god og faktaorientert framstilling. Det hadde hun også i dag. Hvis man holder seg til fakta, så er det ikke noe grunn til å være redd, sier regiondirektør for NHO Finnmark, Marit Helene Pedersen.

Geir Knutsen

Ordføreren i Båtsfjord, Geir Knutsen mener Finnmark nå må gjøre seg klar for en økende vekst innen oljebransjen i fylket.

Foto: Privat

Ordføreren i Båtsfjord deltok også på møtet i Vadsø torsdag. Han mener Finnmark nå må gjøre seg klar for en økende vekst innen oljebransjen i fylket.

– Jeg tror på framtiden, at det kommer noe. Jeg tror vi må være i førersetet. Vi må legge til rette infrastruktur som helikopterbase, havner og flyplasser må tilrettelegges. Samfunnet må tørre å satse i Øst-Finnmark så vi møter det som vil komme både på norsk side og også på russisk side, sier ordfører i Båtsfjord kommune, Geir Knutsen.

Tror Kirkenes vil vokse mer

Kirkenes er et av stedene som allerede opplevd vekst på grunn av oljens inntog i nord med blant annet inntog av seismikkbåter.

Og oljedirektøren tror ikke det blir færre sesmikkbåter i havna der i årene som kommer.

– Vi har jo gode indikasjoner på at det kan være olje og gass i dette området, så det handler jo mest om tålmodighet til at man klarer å finne det. Dette er jo en bransje som veldig fort har mange skuffelser, men også en bransje hvor det er stor optimisme når det først slår til, sier Nyland.