– Hvor er pingvinene? Er tørrfisk bare lureri?

Dette lurer turistene på når de kommer til Tromsø

Tromsø kollasj

Turistene spør om mye rart når de kommer til Tromsø.

Foto: NRK/Scanpix

Stadig flere turister tar turen nordover, og de har forskjellige forventninger til Tromsø og Nord-Norge.

Kyle Parsonage ved Visit Tromsø forteller at de ofte får artige spørsmål fra utenlandske turister.

– Nylig hadde vi noen svensker som lurte på hvor i nærheten av Tromsø by man kan vaske gull. Vi har også folk som har ønsket å kjøpe kampesteiner fra området for å ta tilbake til Storbritannia til hagene sine, de ville ha en hel containerlast med stein. Så det er mye variert. Du vet aldri hva du blir spurt om, forteller Parsonage til NRK.no.

Kyle Parsonage

Kyle Parsonage ved Visit Tromsø.

Foto: Sigvart Nordhov Fredriksen

Turistinformasjonen i Tromsø opplyser om stadig økende besøkstall som følge av cruiseturister. Turistøkningen har vært størst i vintersesongen siden flere vil se nordlyset.

På Tromsø Museum kan de også fortelle om turister som har lurt på litt av hvert.

– Det var noen her som spurte om hvor man kunne se reinsdyrene her i byen. De var skuffet over at det ikke var en egen plass der turister kunne se dem. Det var også noen som lurte på om tørrfisk bare var noe vi nordmenn hadde for å lure turister. Om tørrfisk var noe vi egentlig spiste eller bare var noe vi ville ha for å virke eksotisk, sier Piera Nuotka ved Tromsø Museum.

Forventer kulde, isbjørner og midnattssol

Turistene ser ut til å ha veldig varierende forventninger til Nord-Norge. Selv om de fleste har fått en relativt god oppfatning av hva som er å se, er det også de som tydeligvis har misforstått enkelte ting.

– Det er mye og veldig variert. Vi har ofte blitt stilt spørsmål om man kan komme til Tromsø og se på isbjørn og pingviner. Men mesteparten forventer natur og midnattssol, sier Parsonage, og fortsetter:

– Det som er veldig overraskende for folk er at det ikke alltid er så mye snø og også hvis det er en fin dag og varmt overrasker det dem. De forventer ikke at det kan bli så varmt så langt nord.

Piera Nuotka

Piera Nuotka ved Tromsø Museum kan fortelle et par historier om forvirrede turister.

Foto: Sigvart Nordhov Fredriksen

Brian Guennigsman fra Minnesota i USA, som har jobbet i Tromsø de siste seks årene, innrømmer at han ikke hadde hørt mye om Nord-Norge før han kom hit, men han ble positivt overrasket.

– Jeg trodde det kom til å bli mye kaldere. Jeg var også veldig overrasket over at alle var så gode i engelsk her. Jeg fryktet litt at ingen kom til å forstå meg, forteller Guennigsman.