Vildanden kan gå mot konkurs

Flyselskapet skylder et større beløp i avgifter til Skien lufthavn.

Vildanden
Foto: Petter Melsom / NRK

Flyselskapet Vildanden sliter med å betale for seg til flyplassen på Geiteryggen.

Flyselskapet skylder et større beløp i avgifter til flyplassen Skien lufthavn.

- Må ha pengene raskt

Styreleder Trond Ballestad i Kontorbygg, som driver flyplassen, sier pengene må raskt på plass for at ikke flyplassen skal få problemer. Lufthavna har ut året på seg å få orden på økonomien, men det betyr ikke at Vildanden kan vente til årsslutt med å betale for seg.

Les: Rekord for Vildanden

Les: Suksess på Geiteryggen

- For at det skal være grunnlag for å diskutere videre skjebne for Skien lufthavn, må pengene komme relativt raskt. Vi håper selvfølgelig at lufthavna klarer å få inn midlene så raskt som mulig, slik at den slipper å ta dramatiske skritt, sier Ballestad.

Trond Ballestad

Styreleder i Kontorbygg, Trond Ballestad, sier at pengene fra Vildanden må komme inn raskt.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Kan begjære dem konkurs

Ifølge TA lå etterslepet i oktober på mellom 1 og 1,5 millioner kroner.
Trond Ballestad sier Vildanden nå må betale for at ikke flyplassen skal drive ulovlig for kreditors regning.

- I ytterste konsekvens kan lufthavna komme i en posisjon hvor de mangler midler til å betjene sine forpliktelser, og sånn sett må de gjøre grep. Da kan det være at de må begjære flyselskapet konkurs, hvis ikke de får inn pengene, sier styrelederen.

Les: Vildanden taper penger

Skien Lufthavn Geiteryggen

Skien Lufthavn Geiteryggen.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

- Har en plan

Leder for lufthavnstyret, Pål Kristiansen, vil ikke kommentere saken. Daglig leder i Vildanden, Asbjørn Anthonisen sier de skal klare å få orden på økonomien.

Største aksjonær i Vildanden, Magne Forland, bekrefter også at de har en klar plan for hvordan de skal løse den økonomiske situasjonen. Han sier de har hatt flere møter med aksjonærene, og at mye vil være klart om tre dager.

Forland innrømmer også at mange ting ikke er betalt og at de har mye gammel gjeld, blant annet at de er i etterskudd med å betale til lufthavna.

- Det ser ut til at dette er en større utfordring enn vi skulle ønske det var. Vi frykter at vi ikke får inn pengene som operatøren skylder lufthavna, sier Ballestad.

En kamp for å overleve

I fjor sommer ble det kjent at Bystyret i Skien ikke ville bevilge mer penger til flyplassen, og at det kunne gå mot en nedleggelse.

Les: Geiteryggen får ikke penger

Flyplassen har klart å overleve frem til nå, selv om flygningen til Stockholm ble tatt av rute tidligere i høst. I dag flyr Vildanden til Bergen og Stavanger.

Det har stormet rundt Skien lufthavn Geiteryggen i flere år, og kampen om å opprettholde en flyplass i byen har vært svært omdiskutert.

Selskapet Vildanden AS er stiftet etter initiativ fra sentrale næringsaktører i Grenlandsområdet. I januar 2009 er det fire år siden en gruppe på drøyt 20 lokale entusiaster dannet Vildanden AS.