NRK Meny
Normal

Vil la psykolog vitne

NEDRE TELEMARK TINGRETT (NRK): Forsvarer Arne Lie har bedt om at en psykolog skal forklare hva som skjedde da den tiltalte ekspolitimannen mistet kontrollen på Breviksbrua i august i fjor.

Forsvarer Arne Lie og statsadvokat Kjetil Omholt

Forsvarer Arne Lie og statsadvokat Kjetil Omholt snakker sammen i retten før rettssaken begynte på sin andre dag.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

For hva får en politimann, som ifølge venner, kollegaer og kone nærmest er den perfekte mann, til å miste hodet fullstendig, og stikke av fra en venninne i nød? Og attpåtil lyve i dagevis om det som skjedde?

Det skal en psykolog prøve å forklare i Nedre Telemark tingrett i Skien.

Bare én vet hva som skjedde

– Det er ikke så godt å forklare det, annet enn at det bare er én av dem som er til stede i retten som vet hva som skjedde. Og han har gitt sin forklaring, sier den tiltalte 42-åringens forsvarer, Arne Lie.

Lie har bedt en psykolog om å prøve å kaste lys over hvorfor ekspolitimannen ikke varslet om at Linn Madelen Bråthen hadde havnet i Breviksstrømmen.

Forsvareren ser at det er vanskelig å skjønne at en mann som er vant til å jobbe med dramatiske hendelser plutselig mister hodet på denne måten. Den tidligere politimannen er tiltalt for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand, og for å ha forklart seg usant.

42-åringens psykolog kommer i retten

– Det er en av grunnene til at jeg ba retten om å bli satt med psykologisk sakkyndig, for å få belyst det spørsmålet. Men jeg viser til hva tiltalte selv har fortalt og hva hans kone forklarte, nemlig at han er et menneske - selv om han er en velutdannet og sterk politimann. Selv da går det an å få reaksjoner, slik han har gitt uttrykk for. Det er hans forklaring på dette, sier Lie.

42-åringens behandlende psykolog kommer i retten, bekrefter Lie.

– I 42 år har inntrykket av ham vært at han er en omsorgsfull, snill, trygg og stødig person. Og så skjer det én episode som er helt annerledes og atypisk for ham, og det er noe han har forsøkt å forklare, sier forsvareren.

 • Mindre interessant med samarbeid

  Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, mener det nå er mindre aktuelt å samarbeide med Skien om felles legevakt for Grenland. Dette etter at hovedutvalg for helse og velferd i Skien kommune foreslo å legge ny felles legevakt for Grenland til Skien.

  Robin Kåss
  Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK
 • Elgen trekker nordpå

  Klimaendringer er en av årsakene til at elgstamma på Østlandet krymper. Det sier Håvard Skjerstad Andersen i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Høyere temperaturer gjør at elgen trekker nordover, og at hjorten overtar elgens tidligere områder.

  Trillinger elg Langedrag
  Foto: Gro Irene Saugerud
 • Vil ikke ha felles legevakt

  Politikerne i Bamble sier nei til å være med å utrede felles legevakt for Grenland. Rådmann i Bamble, Tore Marthinsen, sier til PD at han synes det er beklagelig at Bamble politikerne nok en gang sier nei til et samarbeidsprosjekt i Grenland.

  Tore Marthinsen
  Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK
 • Stjal og truet

  Politiet rykket ut i går kveld, etter at en mann stjal og oppførte seg truende mot de ansatte i en matbutikk i Porsgrunn. Politiet sikret seg video av mannen, og lette etter ham, men uten resultat.