NRK Meny
Normal

– Vi mener dette er riktig straff

Aktor i kirkebrannsaken i Porsgrunn, Kjetil Omholt vil ha de to som er tiltalt for kirkebrannen i Østre Porsgrunn kirke, i fengsel i flere år.

Brann, Østre Porsgrunn kirke.

Det var svært dramatisk da Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen natt til 11. april 2011.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Påtalemyndigheten mener 19-åringen, som har erkjent å ha vært med på brannen, skal dømmes til tre år og seks måneders fengsel, hvorav to år og seks måneders gjøres betinget. De ønsker at 20-åringen, som har nektet for alt, skal dømmes til fire års ubetinget fengsel.

De to dømmes også til å betale til sammen 34 millioner kroner i erstatning innen to uker.

Vi har gjort en avveining, og mener at dette er riktig straff for de to, sier Omholt til NRK.no.

Se video fra brannen i Østre Porsgrunn kirke:

Video Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag

SE VIDEO:Østre Porsgrunn kirke i brann natt til mandag 11. april.

– En forteller ikke sannheten

Aktor Kjetil Omholt sa i sin oppsummering på rettens siste dag at det er ingenting som har kommet frem i rettssaken som endrer på det politiet allerede mener; at det var en bevisst handling å sette fyr på bygget, og at det finnes massive bevis for dette.

Kjetil Omholt

Aktor i saken, Kjetil Omholt sier at det finnes massive beviser mot de to tiltalte.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Det har kommet frem motstridende forklaringer under rettssaken. Aktor legger derfor til grunn at en av dem ikke forteller sannheten. Omholt sa klart og tydelig at påtalemyndigheten mener at 19-åringen snakker sant, men pynter på sin egen rolle, og at 20-åringen ikke snakker sant.

Aktor la også vekt på de samfunnsmessige betydningen denne brannen har fått. Omholt pekte på de voldsomme reaksjonene, og hvor mye kirken har betydd for mange. Påtalemyndigheten mener dommen må ha en avskrekkende effekt, og hindre at tilsvarende skjer igjen.

Aktor sa i sin oppsummering at det foreligger høy grad av forsett ved handlingen.

– De har vært like gode. Det var ingen impulshandling, brannstiftelsen ble gjort med forsett, sa Omholt i sin sluttprosedyre.

– Bør få mildere straff

19-åringens forsvarer Rannveig Sem mener hennes klient skal få en formildende straff, spesielt siden han har tilstått brannen.

– Tilståelsen har lettet arbeidet betraktelig for politiet.

Sem mener det er tydelig at 20-åringen er hovedpersonen, og at selve handlingen ikke var planlagt, slik aktor mener.

– Det var en impulshandling begått i beruset tilstand, sa hun i sin sluttptosedyre.

Sem mener aktor har vært for strengt. Hun mener ytre ramme bør være to år betinget, hvorav seks måneder gjøres ubetinget. Hun mener også at erstatningskravet på 34 millioner vil være urimelig tyngende og svært ødeleggende for hennes klient.

Hun mener han bør kunne betale en mindre erstatning, men at han må ha reell mulighet til å gjøre opp for seg. Hun mener en sum på 300.000 er tilstrekkelig.

Vitne dukket ikke opp

De to på henholdsvis 19 og 20 år er tiltalt for å ha tent på Østre Porsgrunn kirke natt til 11. april 2011. 19-åringen har erkjent at han var med på å tenne på kirken, mens 20-åringen nekter straffskyld i saken.

Mandag ble det litt pause i retten da et sentralt vitne ikke dukket opp. Senere på dagen dukket vedkommende, en 19 år gammel gutt opp. Da dommeren spurte han om dette, svarte han at han hadde forsovet seg.

Vitnet var sentral i saken fordi han i forrige uke ble utpekt av den tiltalte 20-åringen som en alternativ gjerningsmann som kan ha tent på kirken. Dette nektet han for i retten mandag.

NRK.no oppdaterer saken.

 • Én til sykehus etter ulykke

  En person er kjørt i ambulanse til sykehus med uavklart skadefang etter en snøscooterulykke i Fyresdal i Telemark. Hendelsen skal ha skjedd ved 00.40-tiden, melder politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Stopp i Nome utan førarkort

  Ein mann i slutten av 20-åra er stoppa av politiet på Fensvegen i Nome. Det er mistanke om køyring i påverka tilstand, og utan ikkje førarkort. Det er tatt blodprøve.

 • Vogntog slit med å kome opp

  Politiet melder at eit utanlandsk vogntog slit med å kome opp bakkane på riksveg 41 mellom Kviteseid og Vrådal. Kort tid etterpå melder politiet at bilen kom seg opp bakkane.

 • Notodden slo Bærum

  Notodden fotballklubb fekk besøk av Bærum i årets tredje treningskamp. Det enda med 4–1 siger til Notodden. Felipe Ferreira, Martin Brekke og André Bakke skåra måla for NFK.