Hopp til innhold

De vil ha 500 millioner kroner

Næringslivet og politikerne i Telemark krysser fingrene for at et nytt investeringsfond snart er på plass.

Leif Svarstad og Erik Tønnesen

Leif Svarstad og Erik Tønnesen er sikre på at såkornfondet er starten på mange nye bedrifter.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Det såkalte såkornfondet skal bidra til kapital som kan føre til nye etableringer og utvikling.

– Jeg tenker på Bibelens fortelling om såkornet som vokser til noe mangfoldig. Det er ikke noe dårlig bilde på et såkornfond. Ikke så altfor mye investeringer kan skape store ringvirkninger, sier en entusiastisk prest og Kristelig folkepartis stortingsrepresentant, Geir Bekkevold.

Det var en lydhør forsamling av politikere, næringslivsfolk og andre samfunnstopper som fikk høre om såkornfondet da Leif Svarstad i Maturo Kapital fikk ordet.

– Dette er veldig-tidlig-fase-penger. Dette er penger til de som har en god idé og pågangsmot, men mangler penger.

– Tar ikke risikoen

Nikolai Boye.

NHO-direktør i Telemark Nikolai Boye ønsker seg penger fra såkornfondet til nyetableringer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

De som ønsker å starte en egen bedrift, trenger egenkapital. Svarstad peker på at det er vanskelig å få bankene med på laget, og det er få offentlige ordninger som kan hjelpe til i startfasen.

– Bankene tar ikke risikoen på førstegangsselskaper, så folk er avhengige av private penger. Såkornpenger kan dra i gang ny virksomhet.

Det finnes såkornfond i Norge allerede, men ikke i Sørøst-Norge. Derfor håper Svarstad og kollega Erik Tønnesen i investeringsselskapet Skagerak Maturo Seed Kapital at det skal komme snart. Det håper også NHO-direktør i Telemark Nikolai Boye.

– Det er av helt sentral betydning. Vi har ikke nok kapital i Telemark til å starte og utvikle nye bedrifter, sier Boye.

– Norner er et god eksempel

Et såkornfond skal være en dugnadsløsning der private penger og staten sørger for en pott på 500 millioner kroner. Fondet kan komme mellom 15 og 20 nye bedrifter til gode. Bedrifter i blant annet Agder-fylkene, Telemark og Kongsberg-regionen.

Svarstad er ikke i tvil om at penger er et være eller ikke være for nyetableringer.

– Det er ingen steder i Sør-Norge som har en bedre posisjon enn dette området. Her er det kompetanse og idéer, men ikke penger nok.

Han nevner forskningssenteret Norner i Bamble som et eksempel på en bedrift som har vokst takket være ny kapital.

– Vi gikk inn i selskapet i en veldig tidlig fase. Det hadde vært synd hvis dette kompetansemiljøet ble borte. I dag har bedriften nærmere 50 arbeidsplasser og en omsetning på 60 millioner kroner.

Skal bruke nettverket

Kristian Norheim

Fremskrittspartiets Kristian Norheim kaller såkornfondet en smart løsning.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Terje Lien Aasland er ikke i tvil om hvor viktig såkornfondet er.

– Uten kapital, ingen næringsutvikling, sier han og får støtte av Fremskrittspartiets Kristian Norheim som peker på at dette er en smart løsning. Norheim peker på at det er privatkapitalfattigdom i Norge nå.

– Vi trenger en slik dugnadsløsning som dette fondet er.

Det er Innovasjon Norge som på vegne av næringsdepartementet bestemmer hvilke områder av landet som får slike fond med private og statlige penger. På møtet i Skien var det en klar oppfordring til politikere og næringsliv: Stå på for å få det neste fondet til vår region.

– Alle må bruke sitt nettverk og snakke om det. Politikerne sentralt er med på å bestemme hvor det neste såkornfondet skal være. De må få vite at dette er noe Telemark trenger, slår Nikolai Boye fast.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark