NRK Meny
Normal

Vellykket varslingsknapp

Mattilsynet har fått mye mer å gjøre etter at de har åpnet for tips via en varslingsknapp på internett.

Mattilsynet

Mattilsynet har innført en varslingsknapp på internett.

Foto: (www.mattilsynet.no)

Leif Nicolaysen

Seniorispektør Leif Nicolaysen i Mattilsynet i Porsgrunn

Foto: Britt Boyesen / NRK

Mattilsynets hjemmesider er det nå mulig å trykke på en knapp og deretter fylle inn detaljer om det man mener tilsynet bør se nærmere på.

Siden slutten av juni har det strømmet på med meldinger.

Rush av henvendelser

– Ja, det kom et lite rush når den varslingsknappen ble introdusert. Så det er tydelig at folk følger med på internett og ser hvilke muligheter det gir, sier seniorispektør Leif Nicolaysen i Mattilsynet i Porsgrunn.

Seniorrådgiver i mattilsynet sentralt, Siri Løvtvedt, tror varslingsknappen gjør at flere også i framtida kommer til å levere bekymringsmeldinger.

– Vi ser at meldingene som kommer inn kommer til alle døgnets tider. Det er nok litt lettere å melde dette her på en internettside enn å ringe oss sent på kvelden eller på natta, sier hun.

Plikt om å si fra

Den nye dyrevelferdsloven som ble innført ved nyttår innebærer en plikt om å si ifra dersom man kjenner til et lovbrudd. Derfor skal det nå være mulig å si ifra døgnet rundt.

Bare i løpet av de siste tre ukene har det kommet over 350 meldinger via den nye varslingsknappen. Løtvedt mener det var på tide å få en slik ordning, selv om det kan bety mere jobb for de ansatte i Mattilsynet.

– Det kan kanskje bli noe mer jobb. Men jeg ser på noen av de meldingene som kommer inn at det er ofte noe folk har gått og grunnet på lenge, og dermed har de meldt fra nå når det ble en lettvint måte å gjøre det på. Derfor har det blitt samlet opp litt nå, sier Løtvedt.

Bøndene fornøyde

Leder av Telemark Bondelag, Kjell A. Sølverød, mener det er positivt at det nå er lettere å varsle Mattilsynet om ulike lovbrudd.

Han sier at det bedre at tilsynet blir varslet litt for ofte enn at de blir varslet for sjelden.

  • Nordberg blir kommunalsjef

    Erik Nordberg får tilbod om stillinga som kommunalsjef for helse- og velferd i Skien. Nordberg er 45 år, og jobbar no som fagsjef i helse- og velferdsetaten i Skien kommune.

  • Nyheter fra Buskerud, Vestfold og Telemark.
  • Sjåfør får kjøreforbud

    Vogntogsjåføren som ble pågrepet i Brevik i går kveld har av politiet fått et forelegg på 14.000 kroner. Ifølge TA har sjåføren også fått kjøreforbud i Norge i tre måneder for å ha hindret trafikken. Køen stod stille i nesten tre timer i går kveld.

  • To år fengsel for vald

    Ein mann i 40-åra frå Porsgrunn er i Nedre Telemark tingrett dømt til to års fengsel for vald, bortføring og truslar. Tiltalte skal ha mishandla ein mann og låst han inne i eit bustadhus. Den fornærma fekk mellom anna velja kva slags patron han helst ville bli skote med.