NRK Meny
Normal

Varsler økt eiendomsskatt

Ordførere mener forslaget til neste års statsbudsjett er distriktsfiendtlig. Flere vurderer å øke eiendomsskatten eller kutte i tilbud.

Robin Kåss

KAN IKKE LOVE NOE: Påtroppende ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss, sier at han ikke utelukker at det kan bli høyere eiendomsskatt i kommunen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Slik som situasjonen er i Porsgrunn nå så ser jeg ikke bort ifra at rådmannen blir tvunget til å foreslå nye økninger i eiendomsskatt, sier påtroppende ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss.

– Og det vil du ikke si nei til?

– Jeg vil i hvert fall ikke si ja til å utsette nødvendige ting innenfor sykehjem og skole, sier han som mener regjeringen med forslaget til neste års statsbudsjett tvinger kommunene til å se på eiendomsskatten, sier han.

– Må øke inntektene

Også i nabobyen Skien vil Arbeidpartiordfører Hedda Foss Five nå se på mulighetene for å taksere annerledes slik at kommunen kan få inn mer penger fra eiendomsskatten de allerede har innført.

– Vi ser at det blir behov for å øke inntektene også i vår kommune de neste åra, sier Five, og understreker at hun vil se på beregningsgrunnlaget for eiendomsskatten.

Påtroppende senterpartiordfører i Tinn kommune, Bjørn Sverre Birkeland, mener statsbudsjettet er distriktsfiendtlig men nekter å innføre eiendomsskatt.

– Vi har ikke eiendomsskatt og har ingen tanker om å innføre det. Vi må kutte på drift og forhåpentligvis uten at det går ut over tjenestetilbudet, fortsetter Birkeland.

Statsråden forstår ikke kritikken

Kommunalminister Jan Tore Sanner fra Høyre reagerer på det ordførerne sier.

– Nå får kommunene en sterkere vekst i de frie inntektene i 2016 enn det de fikk de siste årene da de rødgrønne styrte, sier han.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner gestikulerer med hendene

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner reagerer på ordførernes utsagn.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Statsråden viser til at kommunene med de laveste inntektene har fått den største veksten, mens de rike har fått den svakeste veksten i forslaget til neste års budsjett.

– Det vil alltid være slik at ordførerne har høyere ambisjoner enn det pengesekken strekker til, men realiteten er at kommunene har fått et større reelt handlingsrom, avslutter han.

Mener forslaget er sentraliserende

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener det største problemet for kommuneøkonomien de siste to årene har vært skattesvikt og for optimistiske anslag.

– Jeg er redd for at vi kommer til å se enda flere kommuner som innfører eiendomsskatt på bolig og tøffe prioriteringer på pleie- og omsorg og skole, sier han som mener regjeringen burde lagt mer til rette for folk som bor i distriktene.

– Det er et sterkt sentraliserende budsjett, sier han.

 • Avhøres i formiddag

  Mannen som ble pågrepet av politiet med en hagle i går kveld blir avhørt av politiet i dag. Mannen i 30 åra var uønsket i boligen der han befant seg og de som var i huset ringte politiet. Da politiet kom frem til Heistad var mannen bevæpnet.

 • Løse hester på veien

  Politiet ber folk kjøre forsiktig etter at det er observert 10 løse hester på riksvei 36 ved Helgen. Politiet fikk melding om hestene like før halv ni og forsøker å finne eieren.

 • Til sykehus etter ulykke

  En ung mann fra Vinje er kjørt til sykehus etter en trafikkulykke på E134 mellom Morgedal og Mostøyl. Mannen fortalte politiet at det kom et dyr ut i veien og at han måtte kjøre unna. Politiet tviler på mannens forklaring og har tatt førerkortet.

 • Pågrepet under væpnet aksjon

  En 30 år gammel mann er pågrepet av politiet under en væpnet aksjon. Mannen var i besittelse av en hagle. Hendelen skjedde på Heistad i Porsgrunn.