NRK Meny
Normal

Utfordrer Skagerak til kamp

Skagerak får kamp om kraftutbygging.

Grunneiere i Hjartdal i Telemark ruster til kamp mot Skageraks planer om å bygge ut de gjenværende vassdragene i kommunen.

Onsdag kveld møttes grunneierne og Skagerak, og planene ble lagt frem.

Strøm til over 10.000

Olav T. Mosebø er en av de lokale initiativtakerne. Han mener hjartdølene blir sittende igjen med kun smuler etter en eventuell Skagerak-utbygging.

Det var onsdag kveld Skagerak for et stort antall grunneiere presenterte sine planer om det de kaller Sauland kraftverk. Utbyggingen vil gi 210 GWH, dvs strøm til 10.500 husstander.

Den vil koste drøyt 700 millioner kroner og kan i beste fall stå ferdig i 2013.

Mer miljøvennlig

Prosjektet berører elva mellom Hjartsjø og nedstrøms Omnesfossen ved grensa til Notodden, pluss flere mindre sidevassdrag.

Nå har Olav Mosebø sammen med 7 andre dannet det lokale grunneierselskapet Hanfoss AB, og inviterer andre til å bli med i selskapet.

Formålet er å bygge ut fossekraften lokalt og mer miljøvennlig.

Prosjektet vil koste 200 millioner og gi rundt tredjeparten av den kraftmengden Skagerak legger opp til.

- Det er veldig viktig å beholde verdiene og miljøet i bygda, sier Mosebø.

Må lære av historien

For femti år siden ble Hjartdøla kraftverk bygd ut. I dag er det verdt 3,5 milliarder kroner.

Hvor er det blitt av verdiene våre, undres Olav Mosebø.

- I år vil jeg tro de selger strøm for godt over 200 millioner kroner. De har drevet i 50 år. Hvis vi sier at de har 175 millioner kroner i netto, og de vil ha fem prosent renter for pengene sine, betyr det at Hjartdøla kraftverk i dag er verdt 3,5 milliarder kroner, påpeker Mosebø.

Mosebø regner, og sier at det er 1600 innbyggerer i Hjartdal.

- Hvis du deler pengene ut til dem, er det over 2 millioner kroner til hver, fra mors liv og til man går i døden, sier han.

Nå har de sendt en søknad om fritak fra den samlede planen, og Mosebø regner med at den søknaden blir behandlet samtidig med Skagerak sin søknad.

 

 • Fikk Spellemannsprisen

  Anne Hytta fra Sauland i Hjartdal kommune fikk Spellemannsprisen i kategorien Folkemusikk/tradisjonsmusikk for 2017. Hytta har gått i hardingfeleopplæring hos blant andre Einar Løndal og Knut Buen. Hun fikk prisen for soloalbumet "Strimur".

  Anne Hytta
  Foto: Mona Møllebakken
 • 21 bøter

  Politiet i Telemark har hatt fartskontroll i Gransherad i dag. Resultatet ble 21 forelegg for høy fart. Høyeste hastighet ble målt til 72 kilometer i timen, i 50 sonen. En fører ble anmeldt.

  Fartskontroll
  Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK
 • Vil kaste ut Bombemann

  Borettslaget vil kaste ut mannen som er siktet for å oppbevare store mengder farlig sprengstoff i leiligheten sin. Det bekrefter advokat Ole Revhaug, som er engasjert av borettslaget på Vallemyrene, til Varden.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.